PRENAPUČENOST KUČANSTAVA / Novi podaci Eurostata za Hrvatsku, prema jednoj statistici 5. smo na dnu ljestvice: 'Taj se problem gura pod tepih'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Građani si ne mogu priuštiti stanove pristojne veličine, a čim osoba u dobi od 12 do 17 godina pa i punoljetni član nema svoju sobu, to je prenapučeno

21.6.2022.
13:25
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Hrvatska se ubraja u vrh zemalja EU po udjelu stanovnika koji žive u vlastitoj nekretnini, ali to ne znači nužno da su te nekretnine zadovoljavajuće.

Razlog tome je da u Hrvatskoj više od trećine građana, odnosno njih 36,2% živi u prenapučenim domovima te s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u kućanstvo, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosjek Europske unije je 17,5% stanovnika koji žive u prenapučenim kućanstvima što je dovoljan podatak koliko je situacija u Hrvatskoj zabrinjavajuća.

Image
eksplozija poskupljenja /

Vlada čuva kućanstva od cjenovnih udara, ali ne i vrtiće. Bjelovarskom vrtiću tako stigla ponuda za 100% skuplju struju

Image
eksplozija poskupljenja /

Vlada čuva kućanstva od cjenovnih udara, ali ne i vrtiće. Bjelovarskom vrtiću tako stigla ponuda za 100% skuplju struju

Građani si ne mogu priuštiti stanove pristojne veličine, a čim osoba u dobi od 12 do 17 godina pa i punoljetni član nema svoju sobu, to je prenapučeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem prenapučenog stanovanja posebice pogađa veće urbane sredine u Hrvatskoj i vjerojatno je jedan od potisnih faktora za iseljavanje mladih iz Hrvatske. No u javnom prostoru, ali i u krugovima odgovornih za ekonomsku i socijalnu politiku, ovaj problem gura se pod tepih i stječe se dojam da se pod utjecajem raznih lobija koji tu imaju svoje interese ovo prevažno pitanje dominantno ostavlja tržištu da ga riješi, a kako ga ono rješava, najbolje znaju mladi i mlade obitelji koje su u potrazi za adekvatnijim stambenim prostorom", kaže profesor socijalne politike, Zdenko Babić.

Prema podatcima Eurostata najlošije stanje je u Rumunjskoj. Tamo u prenapučenim kućanstvima živi 45,1% stanovnika, u Latviji 42,5%, u Bugarskoj 39,5%, a u Poljskoj 36,9%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi dolazimo u situaciju da državljani drugih država EU investiraju u nekretnine u Hrvatskoj jer im se i zbog nižeg poreznog opterećenja nekretnina ta investicija isplati.Tako raste potražnja koja podiže cijene, a mladim hrvatskim građanima i mladim obiteljima nekretnine u vlastitoj domovini postaju sve manje dostupne i zato ne čudi podatak da mladi Hrvati najkasnije u EU, s čak 32 godine, napuštaju obiteljski dom", zaključuje Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo