PARLAMENTARNI IZBORI 2020. / Milošević za RTL: 'Desnica se sama diskvalificirala jer su Plenkoviću postavljali uvjete i zapravo ponižavali cijeli HDZ'

Gost RTL Danas bio je Boris Milošević, SDSS-ov saborski zastupnik

10.7.2020.
18:55
VOYO logo

Na Markovu trgu slažu se kockice s obje strane, i u Saboru, i u Vladi, koja bi napokon opet trebala imati potpredsjednika iz redova manjinaca za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava. I to iz SDSS-a.

Image
završio sastanak /

Manjine dobivaju mjesto potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti; Bilek: 'To neću biti ja, a ni Pupovac'

Image
završio sastanak /

Manjine dobivaju mjesto potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti; Bilek: 'To neću biti ja, a ni Pupovac'

Podsjetimo, SDSS je već imao potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca u vrijeme također HDZ-ovih Vlada - one premijera Ive Sandera i potom premijerke Jadranke Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče nove Vlade  Andreja Plenkovića, u njoj bi taj novi član iz redova manjinaca navodno trebao biti novi-stari SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević.

Gostujući u RTL Danas, u razgovoru s RTL-ovim reporterom Adrianom de Vrgnom Milošević to nije potvrdio. Istaknuo je da ne želi licitirati imenima i poručio: ''Dogovorili smo poziciju, a o imenu ćemo sljedeći tjedan. Odluka je na nama, odlučivat ćemo u ponedjeljak, s tim ćemo kao stranka upoznati i kolege zastupnike iz drugih nacionalnih manjina''.

''Mislim da je jako bitno da nacionalne manjine imaju potpredsjednika u Vladi - kad uzmemo u obzir prošli period u kojem je pogotovo desnica jako pokušavala razbiti suradnju između Vlade i manjina. Naglasak se stavljao pogotovo na srpsku nacionalnu manjinu, gdje se jako vodila antimanjinska retorika, gdje se pokušavalo nekako pitanje i prava manjina staviti kao glavni problem u Republici Hrvatskoj, što svakako ne odgovara stvarnosti'', istaknuo je Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkovićeva većina od 76 mandata je, svjestan je, tanka većina, ali upozorava da može biti funkcionalna, a osvrnuo se i na prigovore desnice te kazao: ''Mislim da je desnica sama sebe diskvalificirala jer je cijelo vrijeme vodila kampanju protiv Andreja Plenkovića, cijelu ovu kampanju uvjetovala je Andreju Plenkoviću neke svoje uvjete, ponižavala zapravo cijeli HDZ i na taj način mislim da su se tim i takvim načinom kampanje sami diskvalificirali - usto što su imali neprihvatljive stavove i prema nama zastupnicima nacionalnih manjina''.

''Kada bismo imali drukčiji izborni zakon, možda bismo ostvarili i četiri mandata''

Milošević vjeruje i nada se da ovaj put neće biti "žetončića" i da manjine neće biti "glavni problem". Komentirao je i prigovore na račun izbora manjinaca u Sabor: ''S jako malim brojem preferencijskih glasova neki su ušli u Sabor i bit će saborski zastupnici, a u isto vrijeme nama prigovaraju o našem broju glasova? Kada gledam svoju stranku, mi smo svoju političku težinu dokazali i dokazujemo samo kada uzmemo u obzir europske izbore - gdje smo ostvarili respektabilan rezultat. To pokazuje kad bismo imali drukčiji izborni zakon, prirodni prag - kao što imamo u nekim zemljama  - možda bismo ostvarili i četiri mandata''. 

Što se tiče buduće suradnje u Vladi, Milošević kaže kako je jasno da će biti pitanja oko kojih se neće slagati, a bude li došlo do toga da više neće moći biti u Vladi, da budu izbačeni, rekao je da ''ako dođe do toga, neka bude tako''. ''Ni u prošlom sazivu Sabora nismo se uvijek slagali s Vladom''. No, ''sada će nas situacija siliti više na dogovor, razgovor i kompromise i vjerujem da ćemo ih postizati'', kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

SDSS-ov Boris Milošević bit će ministar bez portfelja, potpredsjednik Vlade

U srpska sela do kraja godine trebala bi stići struja

U 21. stoljeću u Hrvatskoj, u Europi, postoje mjesta koja su i dalje bez pitke vode i struje, a u kojima žive pripadnici srpske manjine. Milošević to ne smatra porazom SDSS-a: ''Nije potpuna odgovornost na nama. To je u prvom redu odgovornost na Vladama koje su vodile Republiku Hrvatsku. Mi smo u prošlom sazivu Sabora jako inzistirali da se riješi pitanje struje i to je pitanje koje je riješeno u prošlom mandatu. Ono što je ostalo napraviti, a to je konkretizacija izvršenja - pratimo sporazum s HEP-om i do kraja godine, najkasnije u prvom tromjesječju iduće godine trebala bi biti završena elektrifikacija''. 

''Inzistirat ćemo na tome da dvojezične ploče budu svuda''

Što se tiče moguće zabrane ustaškoga poklika "ZDS", Milošević je kazao da o tome nisu razgovarali, ali da to pitanje čeka na stolu. Isto kao dvojezičnost, ploče u Vukovaru... O tome Milošević kaže: ''Inzistirat ćemo na tome da dvojezične ploče budu svuda, dakle, imamo jako velik broj mjesta u kojima nemamo dvojezičnih ploča i mislim da bismo prvo trebali razgovarati o tim mjestima''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o popisu stanovništva, nije želio spekulirati, već je izrazio nadu da to neće prerasti u prvorazredno političko pitanje, nego da će to biti tehnička stvar kao što bi i trebala biti. A što se tiče odlaska u Vukovar, kazao je: ''Onaj tko bude potpredsjednik Vlade, taj će odlaziti kamo god će imati zadatak, pa onda i u Vukovar''.

''Pitanje nestalih nećemo riješiti, ali valja pokazati dobru volju''

Rješavanje sudbine nestalih i dalje je velik problem koji opterećuje odnose Hrvatske i Srbije, a upitno je koliko ima stvarne volje za njegovo rješavanje. Milošević kaže: ''Nažalost, dosad se to nije pokazalo, ono opterećuje odnose dviju zemalja i bilo bi dobro da tu postignemo - siguran sam da to pitanje nećemo riješiti, ali da - napredak, da se pokaže da ima volje''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče mogućnosti da Andrej Plenković pokaže volju prvi pa ode u Beograd Aleksandru Vučiću, Milošević je kazao da bi to ostavio njima dvojici da se dogovore: ''Svakako bi bilo dobro da postoji komunikacija pa da se onda rješavaju i otvorena pitanja''.

Vučić proziva Hrvatsku zbog prosvjeda u Srbiji, a na to Milošević odgovara: ''Mislim da nije dobro da se na takav način šalju poruk , pogotovo u sklopu dobrosusjedskih odnosa. Svako dizanje tenzija, zatezanje odnosa prelama se preko statusa i položaja manjina, kako Srba u Hrvatskoj, tako i Hrvata u Srbiji''. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo