dobre vijesti za mališane / Novi protokoli posvajanja: ako napušteno dijete u šest mjeseci ne pronađe dom - traže mu se roditelji izvan granica

U Hrvatskoj se na godinu posvoji stotinjak djece, a njih još 400 ne uspije pronaći obitelj iako ispunjavaju sve uvjete

30.9.2016.
18:58
VOYO logo

Sedam godina. Toliko dugo dječak iz doma u Nazorovoj traži svoje nove roditelje. Uvjete za posvojenje ispunio je odmah nakon rođenja, ali zbog autističnosti nijedna ga obitelj nije željela odvesti kući.  

"Njegov profil je i dalje na našoj web stranici, mi se još uvijek nadamo da će se možda nešto dogoditi i da će i po njega netko doći", rekla je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje profile krajem listopada trebalo bi dobiti još 500-tinjak djece diljem Hrvatske. Njihov registar priprema ministarstvo socijalne politike i mladih. 

"Ovo je prvi puta da će potencijalni posvojitelji imati aktivnu ulogu i dobiti sve informacije o djeci koji imaju uvjete za posvojenje i onda na osnovu tih informacija kontaktirati centre za socijalnu skrb nadležne za to dijete", izjavila je Dijana Topčić Resenberg, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak posvajanja planira se ubrzati, ali Centrima za socijalnu skrb nametnuti jedinstveni postupak s planom i jasnim rokovima. Iz Udruge za potporu posvajanju poručuju - to je Hrvatskoj itekako potrebno. 

"70 posto od tih 500-tinjak djece su zapravo teže posvojiva djeca. Znači spadaju u neku od kategorija teže posvojive djece. Ili su stariji od šest ili sedam godina ili imaju više braće i sestara ili su pripadnici manjinskih skupina ili imaju zdravstvenih poteškoća. Tako da mislim da je za njih ovo posebna pogodnost", Petra Matković, voditeljica projkata i savjetovališta Adopta 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmogodišnju djevojčicu iz kategorije teško posvojive djece prije tri godine posvojila je Valerija. 

"Ja mislim da mnogi imaju predrasuda prema posvajanju djece drugih nacionalnosti što po meni nije bitno. Nije bitno kakve je tko boje, koje nacionalnosti, bitno je kakav si ti, kako ćeš ti to dijete odgojiti. Ništa ti ta njegova potencijalna genetika ne znači u životu", smatra Valerija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogoj zaboravljenoj djeci bez doma novi protokol mogao bi promijeniti život. Ako dijete u roku od šest i pol mjeseci ne uspije pronaći roditelje u Hrvatskoj, moći će ga posvojiti roditelji iz drugih država.

"Ono što želimo postići je da djeca prestanu biti zaboravljena u sustavu", zaključuje Resenberg. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posvojenje bi u Hrvatskoj od sada trebalo biti bezbolno i za posvojitelje i za svu djecu koja trebaju siguran dom.  

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo