Predložila ga Vlada / Za devet dana HV će imati novog čelnog čovjeka: Tko je viceadmiral Robert Hranj?

Robert Hranj korak je bliže imenovanju za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga

20.2.2020.
19:25
VOYO logo

Prvi dogovor Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića bilo je imenovanje načelnika Glavnog stožera.

Još devet dana prvi čovjek Hrvatske vojske je general zbora Mirko Šundov, a onda bi vojsku trebao predati mornaru viceadmiralu Robertu Hranju. Danas ga je predložila vlada, a potom prihvatio i Odbor za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viceadmiral Robert Hranj korak je bliže imenovanju za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

Hranj želi modernu, dobro opremljenu i uvježbanu vojsku, interoperabilnu sa snagama saveznika, ali i vojsku koja će se prilagođavati sigurnosnim promjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom smo cilju nedavno ustrojili nove organizacijske sredine pokazujući koji su nam novi prioriteti to su zap za kibernetički prostor i obavještajna pukovnija zajedno sa središtem za besposadne sustave", rekao je Hranj.

Hranj je u Domovinskom ratu bio zapovjednik raketne topovnjače Šibenik, a 1994. postao je prvi vojni izaslanik u SAD-u, bio je vojni predstavnik Hrvatske pri NATO-u i Europskoj uniji, zapovijedao HRM-om, a sada je direktor glavnog stožera. I oporba ima velika očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne sumnjam da će se na tragu onoga što se do sad radilo nastaviti raditi daje, a to je usavršavanje, modernizacija ulaganje u ljude i obrazovanje", izjavio je Igor Dragovan, predsjednik Odbora za obranu.

Prioritet će mu, kaže biti, ulaganje u ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morat ćemo se truditi biti bolji od stalnih i privući dobre kvalitetne ljude razviti ćemo programe za napraviti vojni posao atraktivnijim. Drugi prioritet je modernizacija HV, HV mora biti spremna za sve zadaće", poručio je Hranj.

No, vojska koju će preuzeti u zadnje vrijeme suočava se s problemima od održavanja stare tehnike pa do nevojničkog ponašanja, nedavno su zbog droge dvojica vojnika vraćena iz misije u Litvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi nesretni događaju vezani uz drogu to je naš aktivni pokušaj da to otklonimo nije netko treći to otkrio mi smo razvili sposobnosti da testiramo ljude", izjavio je Hranj.

"I dalje ću inzistirati na redu i stezi. HV je ponos cijelog naroda i tako mora ostati, tražim nultu toleranciju za nevojničko, nestegovno ponašanje, korištenje droge i nasilje. Svaki prekršaj ima ime i prezime i takve pripadnike moramo udaljiti iz HV-a", poručio je Damir Krstičević, ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hranj je i jedan od čelnika međuresornog povjerenstva za nabavu borbenih aviona za koje ponude očekuju u svibnju, a odluku koji avion će zamijeniti MIG-21 trebala bi donijeti ova vlada, no hoće li u Hrvatsku stići za vrijeme njegova mandata Hranju je teško predvidjeti.

"Ne mogu jamčiti, mogu jamčit sve od sebe da taj projekt završimo uspješno", rekao je Hranj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se čekaju ponude za borbene avione, razmatra se i hoće li Hrvatska i dalje sudjelovati u misiji u Afganistanu, idući kontingent mogao bi biti među posljednjima.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo