zanimljiva suma izbora / Novi Sabor stariji i s mnogo manje žena

Izbori iza nas su zanimljivi po mnogo čemu. Osim što ćemo imati po prvi puta u Saboru brata i sestru, u saborske klupe sjesti će i Račan i Tuđman i Sanader, ali i dinastija Kerum. Dok ovo najuvjerljivija pobjeda SDP-a, HDZ nikada gore nije bio poražen.

5.12.2011.
18:40
VOYO logo

Kukuriku koalicija, koja je pobjedu odnijela u osam od ukupno deset izbornih jedinica, osvojila je 80 mandata, što je zapravo najbolji rezultat jedne liste još od 1992. godine i Franje Tuđmana.

Dok je Kukuriku koalicija slavila svojom nadmoćnom pobjedom, HDZ su bili uvjerljiv samo u Zadru, Šibeniku i na istoku Hrvatske.

"Imati će dovoljan legitimitet da provede nužne reforme koje uključuju i znatne rezove. Što se toga tičem, mislim da javnost može biti zadovoljna", rekao je politički analitičar Dražen Lalić.

SDP nikada nije imao više mandata. Naime, 2000. godine su ih imali 56 mandata, dok su u nedjelju 5. prosinca osvojili čak 61.

S druge strane, HDZ nikada nije bio gore poražen. Dok su 2000. imali su 46 mandata, jedanaest godina poslije dobili su dva manje.

"Čini se da je Jadranka Kosor zadovoljna, ne samo zato što je rezultat bolji nego što su neke ankete predviđale, iako je i dalje loš, ali može biti zadovoljna jer ima puno ljudi u Saboru koji su na njenom strani. U ljudskom smislu, to nije Sanaderov HDZ", pojasnio je politički analitičar Višeslav Raos.

Neki dojučerašnji ministri danas su bez posla, no još šest mjeseci snalazit će se s punom ministarskom plaćom. U Sabor nisu ušli Radovan Fuchs, Dražen Bošnjaković, Damir Bajs i Božidar Pankretić.

Međutim, u Sabor pak ulazi i dinastija Kerum. Prvi put će zastupnici biti brat i sestra.

Osim Kerumovih, u politici su ponovno i Tuđman i Račan i Sanader.

U Sabor ulazi rođak pritvorenog bivšeg premijera, te sinovi jednog predsjednika i premijera.

Bit će turbulentno jer više od 70 zastupnika u Sabor će sjesti prvi po put. Broj stranaka je ostao isti kao dosad, ali će u klupe samo 29 žena, što je 10 manje nego dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo