BORZAN OPET UPOZORAVA HORVATA / 'Novi sustav financiranja udruga potrošača doveo je Hrvatsku na europsko dno'

Image
Foto: RTL / PIXABAY

U Hrvatskoj su u zadnje tri godine ugašena savjetovališta i niz udruga koje brinu o zaštiti potrošača

22.1.2020.
13:30
RTL / PIXABAY
VOYO logo

Kada je prije nešto više od godinu dana ugašeno djelovanje savjetovališta za potrošače, a ona su bila ključna točka svojevrsno utočište u kojemu su građani i građanke tražili pomoć, udruge za zaštitu potrošača upozoravale su da bi posljedice takve odluke Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta mogle biti doista ozbiljne. 

Pisale su pisma resornom Ministarstvu, pokrenuta je i peticija na internetu protiv ukidanja potrošačkih savjetovališta, a glas razuma pokušala je biti i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. No, kako smo već upozoravali, to nije spriječilo Ministarstvo da nakon 13 godina uspješna djelovanja savjetovališta povuče potez kojim je ozbiljno ugrozilo ionako nisku razinu zaštite potrošača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za loše stanje potrošačkih prava u Hrvatskoj Borzan, potpredsjednica europskih socijalista, prozvala je opet resornog ministra Darka Horvata kada je danas predstavljao prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta. 

''Hrvatska je po potrošačkim pravima na samom dnu EU već nekoliko godina za redom. Razgovaramo o mehanizmu kolektivne tužbe, novim pravilima za nepoštene poslovne prakse, ali meni se čini da ministar zaboravlja kako bi nosioci tih mehanizama trebale biti udruge potrošača. Kako ministar misli da će to raditi u Hrvatskoj, gdje su se u zadnje tri godine ugasila Savjetovališta, niz udruga i centara za mirenje zbog nekvalitetnih natječaja koje provodite?'', pita Borzan.

''O kvaliteti ministrova rješenja za potrošače najviše govori činjenica da resorno Ministarstvo rješava upola manje pritužbi nego što su prije rješavala Savjetovališta. S kojim resursima bi se tako opustošene udruge trebale boriti protiv velikih tržišnih igrača?“, pitala je Borzan ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat je potvrdio da je ona djelomično u pravu i poručio: ''Mi smo unatrag dvije godine uveli projektno financiranja u cilju edukacije i osvješćivanja potrošača. Udruge nisu limitirane, bitno je da ljudi koji rade vide da dobre ideje imaju izvore financiranja“.

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

''Ministar kaže da sam ja djelomično u pravu, ja kažem da je on potpuno u krivu. Novi sustav i vrste natječaja koje provodi su dovele do gašenja udruga potrošača. Ako u razredu od 30 učenika nih 25 padne razred, jesu li krivi učenici ili učitelj? Građani i građanke koji imaju problem nailaze na zatvorena vrata. Nemojmo zaboraviti da su Savjetovališna rješavala po 20.000 upita godišnje i vratila građanima na desetke tisuća kuna u sporovima s trgovcima. Novi sustav ministra Horvata doveo je Hrvatsku na europsko dno po pravima potrošača“, zaključila je Borzan.

Podsjetimo, Ministarstvo je od lani počelo primjenjivati drukčiji model sufinanciranja tako da financira inovativne projekte udruga u informiranju i edukaciji potrošača, a ne savjetovališta za potrošače. Ranijih godina potpore su mogle koristiti samo one udruge koje imaju savjetovališta - njih četiri, odnosno šest od 2018. iako ih u registru udruga za zaštitu prava potrošača ima stotinjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je bez savjetovališta zaštita potrošača u Republici Hrvatskoj samo 'mrtvo slovo na papiru' jer i bez toga smo na zadnjem mjestu po zaštiti potrošača u Europskoj uniji'', kazala je tada za Vijesti.hr pravnica udruge 'Potrošački forum' Osijek Dunja Mak upozorivši da su građanima i građankama savjetovališta potrebna da ih vode kroz 'šumu propisa'. 

Istaknula je da građani vjeruju visokoobrazovanim savjetnicima s dugogodišnjim iskustvom i znanjem koji prate njihov reklamacijski postupak od početka do kraja, a pravna pomoć rezultira uspješno riješenim sporovima i ostvarenjem potrošačkih prava u praksi. Pritom je bitno da udruge pri kojima djeluju Savjetovališta moraju biti neovisne o trgovcima i političkim strankama, a jedini izvor financiranja su im sredstva Ministarstva i u manjem iznosu jedinica lokalne samouprave - o svom radu i utrošenim sredstvima podnose redovita javna izvješća, a nadzor Ministarstva ima pozitivne ocjene. 

Inače, u Sloveniji je situacija bila slična ovoj u Hrvatskoj, podsjetila je Borzan, ali su se u konačnici vratili na rješenje sa savjetovalištima jer ministarstva nisu mogla kvalitetno odraditi taj posao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo