OD IDUĆE GODINE / Novi sustav na granicama ipak ima izuzetke! Ovisno koji dokument prilože, državljani BiH neće uvijek platiti sedam eura

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Prilikom popunjavanja obrasca odgovorit će na pitanja: Što su po zanimanju, jesu li kažnjavani, kakvo im je zdravstveno stanje, gdje su putovali u Europi pa čak i koje lijekove koriste

25.4.2022.
9:03
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Popunjavanje elektronskog obrasca i plaćanje jednokratne naknade od sedam eura za ulazak  RH, državljani BiH mogliu bi plaćati već od nove godine jer naime tada se planira uvesti Sustav Europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS).

No, kako su iz Ministarstva unutarnjih poslova rekli za Dubrovački dnevnik., naknadu neće svi plaćati podjednako. Upitali su ih naime hoće li se nova pravila primjenjivati i na Hrvate iz BiH, ali i osobe iz BiH koje rade u Hrvatskoj te svakodnevno putuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od uvođena ETIAS sustava, kažu iz MUP-a, prema osobama dvojnog državljanstva (primjer EU i BiH) postupat će se ovisno o tome koju će putovnicu predočiti prilikom provođenja granične kontrole.

Image
DOBRODOŠLI U LIJEPU NAŠU /

Ulaznica za Hrvatsku sedam eura. Regija bijesna: 'To je diskriminacija'. Ministarstvo za Direkt: 'To je zbog sigurnosti'

Image
DOBRODOŠLI U LIJEPU NAŠU /

Ulaznica za Hrvatsku sedam eura. Regija bijesna: 'To je diskriminacija'. Ministarstvo za Direkt: 'To je zbog sigurnosti'

"Državljani trećih zemalja koji rade u Hrvatskoj i svakodnevno putuju na rad iz treće zemlje predstavljaju iznimku na koju se ne primjenjuje obveza i to zbog uvažavanja prava na mobilnost u skladu s Direktivom 2014/66/EU ili Direktivom (EU) 2016/801 Europskog parlamenta i Vijeća. Uz ostale izuzetke navedene Uredbom ETIAS svakako je potrebno istaknuti i nositelje pograničnih propusnica koji također ne podliježu registraciji," dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta te za njega ne bi trebala biti potrebna nikakva dokumentacija osim putne isprave (putovnice ili jednakovrijedne isprave).

Ako osoba ne može podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu, stoji na službenoj stranici EU-a u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, navodi se i da će se za elektroničke načine plaćanja uzeti u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima, koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja.

Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći prijeći granica u najvećem broju slučajeva bit će izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a rijetko zbog dodatne provjere dozvola se može čekati do 30 dana, naveli su iz Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH, te su za portal Akta.ba istakli da će sustav ETIAS postati operativan od 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo