zagreb ususret 1. listopadu / Novi sustav za otpad još nije na snazi, a građani već nadgledaju, izbacuju tuđe smeće, raspituju se oko brava

Image
Foto: Renato Petek/Twitter/Screenshot/Reddit/Screenshot/Sanjin Strukic/Davor Puklavec/PIXSELL

Svoju priču podijelio i predstavnik stanara

26.9.2022.
16:30
Renato Petek/Twitter/Screenshot/Reddit/Screenshot/Sanjin Strukic/Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

"Smeće stavljaj u svoj kontejner, a ne u kontejnere Kikićeve 1, 3, 5. Sram te bilo. Kamera te snimila, a ja sam te vidjela!", poruka je koju je jedna Zagrepčanka ostavila kraj vrećice smeća odložene pred vratima zgrade na zagrebačkim Srednjacima. To je model koji je zagrebačka vlast i očekivala kada je govorila o tome da računaju na to da će susjedi provjeravati susjede, no istini za volju, novi sustav još nije ni stupio na snagu, a svi se već sada snalaze kako mogu i znaju.

I dok iz Grada Zagreba poručuju da će u početku educirati građane, a eventualne kazne naplaćivati nakon upozorenja - sustav je prouzročio pravu lavinu reakcija. Jedni su sustavom oduševljeni, drugi ga ne vole, a treći ni ne razumiju kako bi se on trebao implementirati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
novi sustav odvoza /

ZG vrećice za miješani komunalni otpad od danas u prodaji: Evo što trebate znati i gdje ih možete nabaviti

Image
novi sustav odvoza /

ZG vrećice za miješani komunalni otpad od danas u prodaji: Evo što trebate znati i gdje ih možete nabaviti

Sustav još nije ni uveden, a mnogi mu nalaze različite nedostatke. Jedan od nedostataka uočio je zastupnik gradske skupštine Renato Petek.

Na zagrebačkoj tržnici, tvrdi, snimio je fotografiju vrećica koje izgledaju jednako kao one koje će prodavati Grad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih se dana se po društvenim mrežama proširila glasina kako Grad nije zaštitio dizajn svojih vrećica te da su ih počele izrađivati privatne kompanije i naplaćivati po manjoj cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada pak, danas javljaju kako su zaštitili dizajn vrećica te kako u tom pogledu nije bilo problema.

"Ukoliko su navodi točni, radi se o ozbiljnom kršenju zakona Republike Hrvatske te ćemo u zaštiti intelektualnog vlasništva i interesa ZGH-a koristiti sva raspoloživa pravna sredstva”, stoji u priopćenju iz Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio novog načina upravljanja otpadom prema gradskoj odluci podrazumijeva da se spremnici za otpad sklanjanju s javnih površina gdje je to moguće, ali i da korisnici svoj spremnik imaju pod kontrolom, najviše zbunjuje one koji žive u višestambenim zgradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su vlasnici kuća spremnike kontroliraju uglavnom držeći ih u vlastitim dvorištima.

Ali to nije tako jednostavno. U jednoj od Facebook grupa koja okuplja mještane Trešnjevke, jedna je Zagrepčanka prepričala kako im kante stoje u dvorištu - no dostupne su svima koji ulicom prolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se pita kako to riješiti, članove grupe upitala je kako staviti "gravitacijsku bravicu" na kantu.

Čini se kako su građani uspjeli doskočiti ovom problemu - no moraju se snaći sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, ako iz Gradske uprave ističu da "sve aktivnosti oko primjene novog modela idu po planu, a da većina građana pozitivno reagira na njega", ima onih koje brine situacija u kojoj moraju plaćati kaznu za nečije tuđe kršenje pravila, primjerice onih koji nemaju smetlarnike pod ključem.

Kako će se urediti kontroliranje spremnika koji pripadaju suvlasnicima zgrada, Gradska uprava ostavila je njima na odgovornost. U onim zgradama u kojima već postoje smetlarnici, suvlasnici ih trebaju staviti pod ključ kako bi izbjegli da se njima služe treće osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni koji do sada nisu zaključavali smetlarnike, trebat će se dogovorno organizirati u vlastitoj međusuvlasničkoj zajednici”, navode iz Grada.

No, na dane odvoza miješanog otpada, suvlasnici će smetlarnike trebati ostaviti otključane, pa će tako u većini gradskih četvrti oni biti pod ključem tek pet dana u tjednu, jer se taj otpad uglavnom odvozi dva puta tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim svega navedenog, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će stanovnici centra grada koji nisu uspjeli svoje spremnike za miješani otpad staviti unutar zgrade dobiti svoje posebne "ZG vrećice", te da će svoj otpad iznositi ispred svojih ulaza svaki dan osim nedjelje, između 8 i 10 navečer.

"Znači, oni koji imaju poslovne prostore u centru i završe posao u 16h, u 20h se vraćaju da izbace smeće. Prekovremene plaća Tomica?", pita se članica jedne zagrebačke grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ni to nije sve. Navodno su "ZG vrećice" grozne kvalitete, barem tome svjedoči član grupe građana Savskoga gaja.

"Je li tko nabavio ili kupio 'ZG vrećice'? Napravljene su od flis plastike, čim nešto tvrđe staviš unutra one puknu! Kaj je to? Možemo sa tim bacati vunu i papirnati ŕučnik...", napisao je u grupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi članovi grupe brzo su doskočili i tom problemu: "Dakle običnu vrećicu iz dućana ili već otkud u nju i nema problema. Bitno je samo što se izvana vidi odnosno da je ta službena. Točno bi se sa susjedima dogovorila da kupujemo one od 80 litara pa u kantu, a onda svi bacamo kao i do sad", napisala je sugrađanka.

Osim svega toga, svoju je priču na društvenoj mreži Reddit podijelio i jedan predstavnik stanara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čitam danas gradonačelnika kako ponosno najavljuje novi sustav otpada za 10 dana i kako je sve spremno, i to pokušavam pomiriti s pozivom koji sam imao danas, od drugih predstavnika zgrada u ulici koji se svi pitaju ima li itko ikakvu informaciju o tome", započeo je.

Kaže kako je predstavnik suvlasnika u svojoj zgradi. Zgrada tehnički ima smetlarnik, no on je neupotrebljiv. U njega kontejner jednostavno ne stane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kako bi prošao kroz vrata, a onda bi ga dočekao najveći problem, a to je činjenica da ulaz ni ta prostorija nije na razini ceste i da ga treba podizati ili spuštati uz stepenice. Čistoća je prva kojoj to ne pada na pamet raditi, što znamo iz iskustva jer su već odbili da se tamo drže ove manje kante za reciklažu", nastavlja predstavnik.

Stoga je krenuo sređivati sve papire kako bi zgrada dobila boks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što je izašao prvi javni poziv na natječaj, početkom travnja sam odmah poslao prijavu za dobivanje boksa na mail koji su naveli. Nisam dobio nikakav sve odgovor do početka lipnja kad su me kontaktirali i obavili dolazak na teren tjedan poslije kontakta. E sad, bez da odam previše detalja i zavrzlama, iz Čistoće nisu bili sigurni jesu li naše zgrade vlasnik zemlje oko zgrade (naravno da nije) te su nam rekli da ako jesmo vlasnici da najbolje da sami izgradimo tu, iako bi i to bio problem jer nije na razini ceste. Ja sam im rekao da nismo sigurno, al su oni rekli da provjerim i da pošaljem žalbu na njihov mail i onda će oni doći dati rješenje da možemo imati taj boks na gradskom terenu. To sam napravio u prvoj polovici 6. mjeseca. Do dana današnjeg nisam dobio odgovor na žalbu, niti na popratne mailove podsjetnike", prepričava.

Ponovno je pokušao kontaktirati Čistoću od 1. rujna kada je gradonačelnik Tomašević najavio da će sustav krenuti od 1. listopada. Na poruke - nije bilo odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ZG Holding kontakt centar, kada se odabere Čistoća, se nitko ne javlja. Nakon 15-ak minuta čekanja na automatu poziv prekine, s obavijesti da će netko nazvati čim se oslobodi operater. Nikad nitko nije nazvao. Zvao sam i direkt Čistoću na njihovu centralu, isto se nitko ne javlja. Nekoliko puta dnevno kroz nekoliko dana sam pokušavao, bez da se itko ikad javio ili povratno nazvao. Na kraju sam na njihovoj stranici uzeo brojeve nasumičnih odjela, zvao njih dok mi se netko nije javio i ti su me uputili na pravi odjel. Tamo su me poslušali, rekli da pošaljem mail baš njima i da će probati doći što prije. Problem koji imaju: ta ophodnja još ide po gradu rješavajući prve, originalne zahtjeve i nisu im na red došle još žalbe!", prepričava predstavnik suvlasnika.

To je bio prije više od dva tjedna - a on još čeka da ga povratno kontaktiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi naravno i nismo dobili apsolutno nikakve materijale ili pisane upute što treba napraviti oko bokseva, kako trebaju izgledati, gdje ih nabaviti, koliko će koštati i kako ćemo ih platiti, a ne vidim ni da ima nešto na njihovom webu. Kao što sam opisao, kontaktirati Čistoću je nemoguća misija jer se ne javljaju na telefone i ne odgovaraju na mailove", kazao je.

Zgrade i stanari, kaže, ne znaju ništa.

"Mi za deset dana moramo to imat a ništa nemamo ni ne znamo. Kad sam dobio Čistoću početkom devetog, na moje pitanje kako bi to uopće moglo sve biti spremno do 1.10. su mi samo defetistički rekli da nema šanse da išta bude do tada. Al eto gradonačelnik tvrdi da je sve super. Ja mislim da on zapravo nema pojma što se događa na operativnoj razini. A to je kaos", zaključuje.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo