ODRŽAVANJE / Novi ustroj Hrvatske vojske i pomlađivanje kadrova: Zapošljava se 976 novih vojnika

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vlada je prihvatila i plan prijama osoblja za 2019. u Hrvatsku vojsku s planom promjena kategorija postojećeg vojnog osoblja

17.1.2019.
13:30
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako se nastavlja proces planskog prijama vojnika i mladih časnika u službu radi pomlađivanja kadrova i održavanja broja vojnika.

Planom se predlaže prijam 976 novih djelatnika s tržišta rada na temelju javnog natječaja za mjesta vojnika i časnika i  629 osoba koje su već zaposlene u Hrvatskoj vojsci i koji ovim planom mijenjaju postojeću kategoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević je podsjetio da je izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama iz 2018. ugovorna vojnička služba uređena na bitno drugačije i pojasnio kako se tim zakonom predlaže i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života, čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina).

Tom značajnom mjerom omogućuje se sigurnost zaposlenja i životnog planiranja uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi, naglasio je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom prošle godine, 526 vojnika sklopilo je ugovor o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme, rekao je ministar te dodao kako se tijekom ove godine planira sklapanje ugovora za 1000 vojnika. Za provedbu toga plana osiguran je novac u financijskom planu Ministarstva obrane za 2019.

Raspuštena neka županijska, gradska i općinska vijeća

Vlada RH u četvrtak je prihvatila rješenja o raspuštanju Županijske skupštine Ličko-senjske županije, gradskih vijeća Iloka i Ogulina te Općinskog vijeća općine Davor zbog nepravovremenog donošenja proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave Lovro Kuščević izvijestio je kako je Ministarstvo uprave prikupilo podatke i utvrdilo da u četiri jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu usvojeni proračuni te da sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Vlada RH rješenjem raspušta predstavnička tijela koja nisu na vrijeme prihvatila proračun.

Nakon pravomoćnosti toga rješenja Vlada će raspisati prijevremene izbore koji se moraju održati u roku od 30 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo