autohtona pasmina / Novi uzlet gotovo izumrle vrste: ako volite slasno i masno, zavoljet ćete banijsku šara-svinju!

Uz turopoljsku i crnu slavonsku svinju Hrvatska bi uskoro trebala i službeno potvrditi još jednu autohtonu pasminu - banijsku šara svinju

16.3.2017.
22:37
VOYO logo

U jednom trenutku gotovo je nestala jer su druge pasmine bile isplativije za uzgoj. 

Međutim, Udruga za zaštitu banijske šara svinje iz godine u godinu okuplja sve više poljoprivrednika koji se odlučuju za njen uzgoj. U mesu šara svinje ima više masnoće, ali bez kolesterola, a pogodna je za ekološki uzgoj. Uz to je otporna i nema bolesti tipične za uobičajene hibride Jedna od nekoliko autohtonih hrvatskih svinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srednjim Mokricama kod Petrinje uzgaja ih Željko Horvat.

"Sedam krmača imamo, banijske šare imamo, 7 nazimica, odojaka ima oko 50-ak komada sve skupa. U ekološkoj smo poljoprivredi. Obrađujem 36 hektara zemlje", Željko Horvat, poljoprivrednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko sudjeluje u projektu revitalizacije uzgoja banijske šara svinje koja je u jednom trenutku gotovo nestala. Stoga je uz potporu grada Petrinje 2015. osnovao i udrugu koja sad broji više od 20 uzgajivača s više od 300 grla stoke.

"Imam 7 komada banijskih šara svinja, u natječaju sam za mladog poljoprivrednika za financiranje od 50 tisuća eura. Nastavljam tradiciju od svog oca jer je volim", Nikola Špiljar, poljoprivrednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz mlade tradiciji se kroz udrugu vraćaju i stariji koji su odustali kad su bili mlađi.

"Nekad sam hranio banijsku šaru prije 52 godine, točno sam računao jučer, prekjučer, i idem ponovno na to, sada ću krenuti s 3 krmače male", poljoprivrednik Ivan Pribilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi pisani trag o banijskoj šara svinji potječe još iz 1860. Nastala je križanjem tadašnje domaće bijele svinje s engleskom pasminom Berkšir.

Izuzetno je otporna i nema bolesti tipične za uobičajene hibride. Pogodna je i za ekološki uzgoj jer voli boravak u prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više koristi travu, žir, kesten, dakle plodove prirode i ta masnoća koja je rezultat takve ishrane je potpuno neštetna, ne sadrži kolesterol", Ante Marić, pročelnik odjela za poljoprivredu Grada Petrinje.

Trenutačno se radi na priznavanju pasmine u suradnji s Agronomskim i veterinarskim fakultetima u Zagrebu te Hrvatskom poljoprivrednom agencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se nadamo da je taj proces pri kraju, i nadamo se da ćemo tijekom ove, najkasnije tijekom sljedeće dobiti priznanje pasmine", dodaje Marić. 

Željko misli kako bi se Hrvatska trebala više okrenuti uzgoju autohtonih pasmina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna Srbija, zemlja u našoj blizini ima 5 autohtonih svinja, mi u Hrvatskoj dvije - sad ako se prizna ova banijska šara bit će tri", kaže Željko Horvat. 

Željko je inače je jedan od 10-orice kandidata koji su nominirani za najboljeg mladog poljoprivrednika. I dok mnogi odustaju Željko poručuje - od poljoprivrede se da dobro živjeti - samo treba raditi biti uporan i imati ideju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo