izmjene i novosti / Novi zakon o zdravstvu donosi veću participaciju, takse na cigarete i alkohol... Evo što trebate znati

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Radna skupina Ministarstva zdravlja donijela je dva prijedloga kao ključne izmjene, a na kraju će jedan model biti usvojen

29.6.2018.
13:28
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Maksimalan iznos participacije koji plaća pacijent bez dopunskog zdravstvenog osiguranja udvostručit će se s trenutačne dvije na četiri tisuće kuna, ili će se pak u potpunosti delimitirati i uvesti fiksan postotak plaćanja od primjerice 10 posto.

Druga stavka pak znači da, ako pacijent bez dopunskog završi u bolnici i njegov račun za zdravstvene usluge bude npr. 50.000 kuna, participaciju će u tom slučaju platiti 5.000 kuna, a ako bude prihvačen prvi prijedlog, platit će 4.000 kuna. Što se tiče trenutačnog maksimalnog iznosa od dvije tisuće kuna, to više nije opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radna skupina Ministarstva zdravlja donijela je ova dva prijedloga kao ključne izmjene, a na kraju će jedan model biti usvojen. Cilj je isti, a to je povećati broj građana koji imaju, točnije, koji plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

Naime, oko milijun građana nema ugovoreno dopunsko osiguranje i njih se želi prisiliti da to promijene. Pritom, kako Večernji neslužbeno doznaje, neće poskupjeti polica dopunskog HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na radnoj skupini raspravljalo se i o pojedinim pitanjima poput kontrole bolovanja, ali i o takozvanim preventivnim taksama - to je zapravo dodatan porez na cigarete i alkohol radi preventivnih zdravstvenih mjera, a čija bi cijena mogla biti i udvostručena. 

Na simpoziju "Mediji i zdravlje" u Grožnjanu, ministar Milan Kujundžić kazao je kako je Hrvatska prema dostupnosti i kvaliteti zdravstvenog sustava među 15 % najboljih na svijetu. Što je napravila Vlada - prioritetne liste čekanja, 213 novih specijalizacija iz EU fondova. U mreži obiteljske medicine nedostaje oko 100 ljudi, a kad se to prebaci u postotke onda je to 3 %, a nikako 40 % što je, kaže, bilo u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo dobilo pohvalu od Europske komisije za funkcionalno spajanje bolnica. Usto je pripremljen program za screening pluća. Za debelo crijevo se još radi i oba će biti spremna do kraja godine. Pretrage za pluća će se raditi CT-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo