NEMA MJESTA ČEKANJU / Novi život bivših radnika Uljanika: 'Posla ima, zarada je veća nego u brodogradilištu'

'Bitno je napraviti klik u glavi. Jer čovjek nije svjestan što sve može napraviti dok ne proba'

31.7.2019.
17:07
VOYO logo

Ima li života nakon Uljanika? Provjerili smo što danas rade radnici koji su zbog stečaja pulskog arsenala ostali bez posla.

Slika koju daje HZZ je zabrinjavajuća - u protekla tri mjeseca na Zavod za zapošljavanje prijavilo se 1200 nezaposlenih radnika, a otad ih je samo dvjestotinjak pronašlo novi posao. S druge strane, oko 300 radnika namjerava se dodatno obrazovati, a njih četrdesetak namjerava pokrenuti vlastiti posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 14 godina kao brodomonter u Uljaniku Marko Botić-Bota pokrenuo je keramičarski obrt. Zanat je ispekao radeći na vlastitoj kući.

"Dosta sam se naučio doma i onda navečer kad legnem, gledam YouTube. Ima puno tih keramičara u Rusiji i dosta tehnika otkrivaju. Danas je puno lakše naučiti", govori nam Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posla ima, a zarada je veća nego u brodogradilištu. U početku nije bilo lako, ali jednom kad krenete, kaže, stvari se poslože.

"Bitno je napraviti klik u glavi. Jer, čovjek nije svjestan što sve može napraviti dok ne proba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima HZZ-a, u protekla tri mjeseca šestorica bivših Uljanikovaca otišla su u inozemstvo, a desetorica su primila poticaje za samozapošljavanje. Vlastiti posao pokrenula su četvorica. Ovi bivši Uljanikovi projektanti prije više mjeseci zajedno su pokrenuli tvrtku za projektiranje brodova.

"Mislim, sam po sebi je rizik jer ne znaš što te čeka... od otvaranja firme, od ulaganja, od neznanja da li ćeš imat posla ili nećeš, da li ćeš uspjeti u tome ili ne", kazao je Josip Andrišić, bivši zaposlenik Uljanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su uspjeli i danas zapošljavaju još šest bivših Uljanikovaca. Trojicu na stalno, a trojicu zasad privremeno. Začudo, iako se brodogradnja u nas gasi, u svijetu posao cvjeta. Zasad nije prošao nijedan dan da nemaju posla.

"U svijetu je potraga za kvalitetnim kadrovima, za inženjerima, tako da, koliko vidim, i ostale firme koje se bave projektiranjem bilo u Rijeci i Puli itd., da su uspjele dosta ljudi iz Uljanika zaposliti kod sebe", naglašava Andrišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su pozitivniprimjeri, ali na burzi je više od 700 radnika starijih od 50 godina. Od njih je samo stotinjak nadomak mirovine, znači da će mnogi tek morati pronaći novi posao...

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo