AFERA AGRAM 2 / Novinar koji je razotkrio muljaže na Adventu: 'Nadamo se da istražitelji neće ponoviti onu grešku da sve stave u jedan veliki slučaj'

Glavni ravnatelj HRT-a, bivša ministrica i desna ruka Milana Bandića, kao i Kralj Adventa, najpoznatija su lica uhićena u velikoj antikorupcijskoj akciji

30.6.2021.
22:20
VOYO logo

O današnjim uhićenjima više će se znati idućih dana kad počnu curiti detalji iz istrage i sa saslušanja ali već je danas jasno da je u središtu svih ovih istraga bio Milan Bandić, koji bi jamačno bio i najveća zvijezda današnjih uhićenja. Ali iz opravdanih razloga nije pa je tu ulogu preuzeo Glavni ravnatelj HRT-a koji je pao upravo jer je upao u mrežu koju je Uskok pleo oko Milana Bandića. 

Glavni ravnatelj HRT-a, bivša ministrica i desna ruka Milana Bandića, kao i Kralj Adventa, najpoznatija su lica uhićena u velikoj antikorupcijskoj akciji usmjerenoj na bivšu upravu glavnog grada, odnosno bliske suradnike pokojnog gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše danas uhićenih povezuje se namještanjem dobivanja elitnih lokacija za kućice na Adventu. USKOK navodno sumnjiči Bandićevog vozača Zdravka Krajinu i Denisa Mohenskog, poznatijeg kao "kralja Adventa" da su davali mito kako bi dobili najbolje prostore na božićnom sajmu. Službenicu Gradskog ureda za prostorno uređenje Jelenu Čeklić navodno se sumnjiči da je utjecala na povjerenstvo koje je dodijeljivalo lokacije za Advent.

Image

Ana Stavljenić-Rukavina dovedena u prostorije USKOK-a

Image

Ana Stavljenić-Rukavina dovedena u prostorije USKOK-a

Mohenskog i Krajinu spominje se u filmu Kumek, kako je ugostitelj s Remize upravo preko druženja s Bandićevim vozačem počeo svoj vrtoglavi uspon. Jelena Čeklić je, neslužbeno se doznaje, u gradu radila na izdavanju dozvola za zakup javnih površina. Kako za Direkt tumači koautor knjige o Bandićevoj vladavini, Advent je tu samo najraskošniji primjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To traje godinama. Dakle, od 2014. kada je pala jedna ekipa, već je USKOK jednom došao i pokupio ugostitelje, sve Bandićeve ljude koji su namještali manifestacije i Advent, njima se još sudi, to još nije završilo. Onda su samo promijenili ljude, tu je uletio Denis Mohenski, Zdravko Krajina i drugi, ali je obrazac ostao isti - unaprijed se zna tko će dobiti, formalno postoji nezavisno povjerenstvo, ono dodijeli njima i oni dalje daju u podnajam", rekao je za RTL Direkt novinar 24 sata Ivan Pandžić.

A vrijedi podsjetiti i kako je uoči posljednjeg Adventa bivši gradonačelnik komentirao optužbe za muljaže s kućicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam ćaća Adventa, to je moje dijete koje je tri puta najbolje u Europi, a sad konkurira da bude najbolje na svijetu. Pa tko na to ne bi bio ponosan? I nikakve mrlje ga neće uprskati", govorio je 6. prosinca 2019. godine gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Mrlje u uredima gradske uprave cijelog su dana tražili istražitelji USKOK-a, uz svesrdnu podršku Bandićeva nasljednika, istog onog koji je kao gradski zastupnik 2019. Bandiću uručio reket za najkorumpiraniji božićni sajam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše se radi o pretresu u uredu stručne službe gradonačelnika na trećem katu. Međutim isto tako mogu reći da je bio nekakav vid pretresa na još dvije lokacije. Jedna lokacija je gradski Zavod za zaštitu spomenika, kulture i prirode, a treća lokacija je Zavod za prostorno uređenje grada Zagreba", rekao je aktualni gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Kao i u famoznom klubu u Slovenskoj, i danas je, sudeći po fotografijama, pronađen brojač novca u pretresu vile na Tuškancu. I to ne bilo čije vile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi krak dodiruje najzvučnije ime među uhićenima, glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, koji je navodno, kako se sumnja, posredovao između Milana Bandića i također uhićenog bivšeg vlasnika Tvornice električnih žarulja Milana Lončarića. Bačić je navodno pogodovao Lončariću u projektu Vrtovi svjetla, odnosno gradnji luksuznog stambenog kompleksa na ovoj lokaciji u kojem kvadrat stana košta 2600 eura. 

I to će, kako se navodi na stranici projekta, biti početna cijena kvadrata bilo kojeg od 463 stana u ukupno 7 zgrada. Kako piše Jutarnji, navodno je buba koja je uhvatila inkriminirajuće razgovore Bačića i Bandića bila postavljena u Bandićev službeni auto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ravnatelj HRT-a za to je pogodovanje, kako se sumnja, kao zahvalu dobio dvosobni stan na prvom katu ove zgrade u strogom centru Zagreba.

I na kraju, među uhićenima je i 81-godišnja Ana Stavljenić-Rukavina, bliska suradnica preminulog gradonačelnika, nekoć slavljena kao prva i jedina ministrica koja je podnijela ostavku iz moralnih razloga. Uhićena je pod sumnjom da je na poticaj Bandića namjestila natječaj za ravnatelja bolnice Srebrnjak. Iz istog razloga uhićena je i Andrea Šulentić iz stručne službe gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je Ana Stavljenić Rukavina sve potpisivala, sve odrađivala, ona je slušala... Koga je slušala, tko je bio taj koji je izdavao naredbe? Iza nje postoji ozbiljna mreža, postoje nevidljive ruke, za mene vidljive, i to ću ja izjaviti USKOK-u", kazao je bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo.

Dakle, tri kraka ima USKOK-ova istraga, tri kraka koje povezuje preminuli gradonačelnik, Advent, Vrtovi svjetla i bolnica Srebrnjak, sve afere u kojima bi Bandić, da je živ, vjerojatno bio jedan od uhićenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je bilo i kada su Milan Bandić i suradnici hapšeni 2014., pa se zato postavlja pitanje.

"Može li se u biti govoriti da je ovo Agram 2? Ovo podsjeća na neki mali Agram 2, ali nadamo se da istražitelji neće ponoviti onu grešku da sve ne stave u jedan veliki slučaj, nego da će to biti odvojeni slučajevi, jer se pokazalo da je to potpuno neefikasno jer znamo da još nema ni nepravomoćne presude, a kamoli bilo što drugo u tom slučaju", kaže Pandžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što i kako planiraju istražitelji, tko ostaje u pritvoru, tko se brani šutnjom, a tko surađuje, sve su to detalji koje ćemo, po svoj prilici, doznati sutra.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo