Kad neće USKOK, ima tko hoće / Novinar koji je Žalac prijavio OLAF-u: 'Napisao sam ovo su činjenice, dokazi, zamolio da provjere. A oni su odgovorili''

Image
Foto: RTL

S kolegama s portala je otkrivao aferu zbog koje je sad uhićena bivša ministrica. Objašnjava što misli o tome da za USKOK 'slučaj Žalac' nije bio slučaj

10.11.2021.
23:05
RTL
VOYO logo

Tko je doveo svjetsku tj. europsku policiju Gabrijeli Žalac na vrata? A tko bi drugi nego novinari, u ovom slučaju kolega Andrej Dimitrijević i njegove kolege s portala Telegram koji su prije dvije godine i otkrili aferu Softwer zbog koje je Žalac danas uhićena.

Andrej Dimitrijević je bio gost RTL Direkta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije godine je pisao o ovome i sad ovo. Je li ga iznenadila ova vijest?

"Dugo je bila tišina, do prije nekoliko tjedana kada smo objavili informaciju da se za to zainteresirao OLAF i da je tu nešto drugo posrijedi obzirom da USKOK nije detektirao nikakve probleme. Mene je možda malo iznenadilo, ali to je možda zato što sam navikao na hrvatski sustav."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dimitrijević je za činjenicu da USKOK-u to nije bio slučaj koji bi tjerao dalje, a OLAF-u jest, kazao:

Image
Za RTL Danas /

'Što se tiče USKOK-a, Žalac bi još uvijek slobodno šetala Vinkovcima da nisu nastupili europski istražitelji'

Image
Za RTL Danas /

'Što se tiče USKOK-a, Žalac bi još uvijek slobodno šetala Vinkovcima da nisu nastupili europski istražitelji'

"To bi prvo trebalo pitati njih, iako oni sada tvrde, eto, oni su morali prepustiti slučaj njima, inače... mada, ne znam što su razmišljali dvije i pol godine... Nakon što sam napisao tekst, osobno sam se obratio OLAF-u, sastavio sam tekst, pritužbu, ovo su vam činjenice, ovo su dokazi, molim vas da provjerite. Onda su se javili natrag i tražili su nekakvu dodatnu dokumentaciju, odgovor Ministarstva regionalnog razvoja i slično. Pa sam im to poslao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šprajc je primijetio da je zanimljivo što je u Ured EU tužitelja otišla i bivša šefica USKOK-a Tamara Laptoš, izuzetno dobra tužiteljica. Poigrao se idejom da je možda sa sobom ponijela spis koji možda nije mogla provesti u prethodnom okruženju.

Dimitrijević je rekao da ne može o tome govoriti, jer ne zna, ali:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinjavajuće je da USKOK nije našao nikakve elemente, odnosno što mu je trebalo toliko dugo da to zatvori i eto na kraju mora to prepustiti Uredu EU tužitelja."

Što radi taj Ured europskog tužitelja, kad on intervernira?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučajevima koji im se proslijede, u kojima nacionalna tijela koja se time bave nisu odreagirala, pretpostavljam da je to nekakva... Da, ovo jest europski novac. Oni su sa 75 posto financirali taj natječaj i bilo je logično da se pitaju", kazao je Dimitrijević.

Kaže kako u slučaju Ampelosa, treba kontaktirati USKOK da objasne kako takve prijevare funkcioniraju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer ono što sam ja primijetio to je da dosta tih nekakvih malih tvrtki se osniva od tih nekakvih velikih tvrtki koje redovno dobivaju poslove pa onda te novonastale male tvrtke koriste te svoje bivše tvrtke kao neki paravan onda se oni zajedno jave na natječaj, a zapravo je tu još neki bivši radnik koji radi u ministarstvu ili gdje već ili su u dogovoru i jednostavno se slože specifikacije, a nama svima ostalima koji smo izvan toga izvan IT-a možda u toj mjeri ne razumijemo te specifikacije. Pa ne razumije ih nitko osim tih ljudi, a kamo li netko tko istražuje u USKOK-u koji nije dovoljno isto informatički potkovan da može shvatiti takvu prijevaru. Ja mislim da je tu zadnjih godina bilo nevjerojatno puno namještenih natječaja koje zapravo nitko nije otkrio je ranije mogao otkriti jer jednostavno nemamo razumijevanje za to." 

Kaže da je tvrtka Ampelos nešto sitno radila, ali da su uglavnom bili u blokadi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko mjeseci prije samog tog natječaja imali su tog jednog zaposlenik, 800 kuna dobiti ja mislim. To je ono što je nama u redakciji govorilo da je zapravo nešto čudno. Nekakva mala firma za koju nismo čuli, javila se s tom nekom drugom firmom na natječaj, ali ta druga firma koja renomiranija ne radi softver, nego to radi taj Ampelos s jednim zaposlenikom, morate softver napraviti u 30 dana i nije samo to. Nego istog trena kad je sav taj novac sjeo od Ministarstva regionalnog razvoja, tu govorimo o 13 milijuna kuna plus PDV što je znači 16 milijuna kuna na kraju, kad je taj novac sjeo on je vrlo brzo tako iz te tvrtke već otišao van. Naime direktor si je to isplatio kao dobit plus još isplatio pozajmicu. Sve u svemu otišlo je iz firme 9,2 milijuna kuna je otišlo iz firme praktički dan nakon što je sjeo sav ovaj novac za taj softver koji je inače od početka očito bio precijenjen jer se prvo dogodilo da će on koštati 5 milijuna pa se onda govorilo da će koštati 10 milijuna, na kraju je taj softver narastao na evo 16 milijuna kuna."

Kaže kako je fascinantna ta želja: "Nikako da odustanu od te namjere da nešto po tom pitanju naprave." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako ne bi nagađao što će točno biti s Gabrijelom Žalac: "Mislim da će dosta toga što će se s njom događati, vjerojatno ovisiti o tome hoće li ona ostati u Predsjedništvu HDZ-a."

Kaže da njoj više šteti što je HDZ-u, budući da je HDZ osuđen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intervju u cijelosti pogledajte ovdje:

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo