SLIJEDI ŽALBA / Novinar RTL-a o kontroverznoj presudi: 'To je još jedan u nizu pritisaka na slobodu medija'

Općinski sud u Virovitici nije prihvatio argument obrane da je u konkretnom slučaju riječ o javnom interesu

7.11.2019.
19:31
VOYO logo

Reporter RTL-ove Potrage Ivan Žada nepravomoćno je osuđen na 4 mjeseca zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana zbog neovlaštena zvučnog snimanja saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića. 

Općinski sud u Virovitici nije prihvatio argument obrane da je u konkretnom slučaju riječ o javnom interesu i da prema stavku 4. članka 143. Kaznenog zakona stoga nema kaznenog djela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žada je u listopadu prošle godine, nakon što mu je Đakićev sin javno zaprijetio premlaćivanjem zbog pisanja o njegovu ocu - nazvao Josipa Đakića, predstavio se kao novinar i upozorio ga na prijetnje. Dio razgovora je poslije prepričao na svom Facebook profilu, objavili su ga i neki portali, no audiozapis nikada nije objavio. 

Ivan Đakić je zbog prijetnji Žadi u drugom postupku nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora uvjetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što kažu novinar RTL-ove Potrage Ivan Žada i Hrvatsko novinarsko društvo.

"Ova predstava je za mene očekivana jer se sudilo u Virovitici gdje je gospodin Đakić utjecajan čovjek, no ono što je puno važnije - ova presuda mene onemogućava u daljnjem radu kao novinara Potrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi se bavimo istraživačkim novinarstvom. Ja ću sada svaki put morati promisliti jesam li nekome rekao da ga snimam ili nisam jer u svakom trenutku ako ja to ne učinim, ako me osoba prijavi, ja moram u zatvor na četiri mjeseca. Mislim da je ovo još jedan u nizu pritisaka na slobodu medija u Hrvatskoj", objasnio je Žada. 

HND mu je pružio punu podršku

"HND je šokiran presudom prema našem kolegi Ivanu Žadi. Smatram da ova presuda nije u skladu s europskim standardima zaštite slobode izražavanja jer se ovdje ne radi o privatnom razgovoru. Razgovori između državnih dužnosnika i novinara su uvijek tema od javnog interesa. Stoga će HND i njegov Centar za zaštitu slobode izražavanja pružiti punu podršku  svom kolegi Ivanu Žadi, a to uključuje i pravnu podršku u daljnjem tijeku ovoga kaznenog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A o tome da se novinare uhićuje, premlaćuje, tuži, kažnjava ovakvom kaznom, o tome ćemo izvijestiti sve međunarodne partnere. I ono što je vrlo zabrinjavajuće jest da se ovakve stvari događaju u zemlji članici EU koja uskoro preuzima predsjedanje", kazao je predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Hrvoje Zovko.

RTL-ov reporter će se na presudu žaliti nakon što u roku od 15 dana primi i pisano obrazloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zbog istog kaznenog djela iz čl. 143 Kaznenog zakona taj isti Sud u Virovitici sudio je još jednoj novinarki, reporterki Potrage Danki Derifaj. No u njezinu slučaju Sud je donio odluku da je javni interes pretežniji od interesa zaštite privatnosti druge strane. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo