ŠKARIČIĆ NE DA OSTAVKU / Novinar Večernjeg lista o splitskom Domu: 'Ovo su tri najvažnija propusta...'

Novinar Večernjeg lista Juraj Filipović slučaj prati od početka i otkrio je već niz propusta

13.5.2020.
7:00
VOYO logo

Ravnatelj splitske bolnice zbog zamjene pacijentica dao je ostavku, dala ju je i ravnateljica Doma u Koprivnici gdje je od korone umrlo 11 štićenika. Ali na ostavku nije ni pomislio ravnatelj Doma za starije u Splitu gdje je umrlo 18 ljudi. 

HDZ-ov Ivan Škaričić moralnu odgovornost ne osjeća, inspekcije i stožer kažu da propusta nije bilo, i da je za sve kriv virus. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je zaraženo 54-ero štićenika, iako je oboljelo 14-ero djelatnika, iako su neki korisnici temperaturu imali 10 dana i iako su o tome obavijestili epidemiologe, ali nikom ništa. 

Image
Dom poharan koronom /

Inspekcija je još 2015. pronašla nepravilnosti u splitskom Domu: Imali su previše kreveta u sobama?

Image
Dom poharan koronom /

Inspekcija je još 2015. pronašla nepravilnosti u splitskom Domu: Imali su previše kreveta u sobama?

Novinar Večernjeg lista Juraj Filipović slučaj prati od početka i otkrio je već niz propusta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo je uočeno da je splitska Epidemiološka služba najmanje 10 dana znala za koronavirus u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici i nitko nije izašao na teren dok situacija nije eskalirala i dok se nije dogodila ona noćna evakuacija pod rotirkama uz interventnu policiju...", kazao je Filipović za Direkt  te dodao da je HZJZ jasno i nedvosmisleno propisao da se svaka sumnja prijavljuje i, između ostalog, izlazi na teren. 

"Drugi propust je da je glavna medicinaska sestra iz samog Doma još 22. ožujka pisala Županijskom stožeru Civilne zaštite i na jedan način ih upozoravala da se radi o kroničnom manjku zdravstvene opreme uključujući maske, dezinficijense i slično. Na to su joj čelni ljudi iz stožera odgovorili da oni za to nemaju rješenje i da se obrati na neke druge adrese", kazao je Filipović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još 2015. godine uočen niz nepravilnosti"

"I treće i ono što je najaktualnije i što smo detaljnim proučavanjem dokumentacije od proteklih godina uočili, je da je inspekcija u tom domu bila još 2015. godine. Tada je uočen niz nepravilnosti i prema svemu sudeći te nepravilnosti permanantno traju do danas", rekao je.

"Ravnatelj Škaričić ima takvu ulogu u svemu, budući da je čelni čovjek Doma u kojem su se dogodili propusti. I ako dvije inspekcije, jedna iz Ministarstva socijalne skrbi i druga iz Ministarstva zdravstvakažu da propusti nisu uočeni. Te njihove inspekcijske nalaze još nietko nije vidio. Oni su djelomično pročitani na presicama, ali ne može se oteti dojmu da se sve to zapravo pretvorilo u političku priču. Ravnatelj Doma bi nakon 18 smrtnih slučajeva u svojoj instituciji barem trebao, ako ništa drugo, se očitovati o svemu i javljati se na novinarske pozive. Podsjetimo i da je tu još i istraga DORH-a koja još traje. Navodno se prikupljaju i dodatni dokazi", kazao je Filipović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo vidjeli slučaj Meštrovića iz splitskog KBC-a koji je ponudio svoju ostavku i otišao sa čelnog mjesta kada je vidio da je u sustavu doživio nepravilnosti. Iako možda Inspekcija, pa i DIRH kažu da propusti nisu uočeni, postoji nešto što se zove politička i moralna odgovornost", zaključio je Filipović.  

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo