Plemenit posao / Traženo zanimanje zbog kojega se otvara još jedan fakultet: 'Kvote su male, a potražnja velika'

Plemenito i traženo zanimanje veoma je popularno, a kvote na fakultetima su male

8.3.2020.
15:47
VOYO logo

Sve je više djece, ali i odraslih koji trebaju pomoć logopeda, a njih - nedostaje. U pojedinim županijama gotovo da ih i nema. Kronično ih nedostaje u osnovnim školama na što upozorava Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu i to na Europski dan logopedije.

Male kvote

Sve više maturanata želi se školovati baš za logopeda, a kvote na fakultetima su male. No, novi studij otvara se u Rijeci. Ovaj popularni posao obavlja Danica, a na 30 minuta vježbi kod vrtićke logopetkinje Danice stiže šestogodišnja Franka. Na logopedsku terapiju krenula je radi poticanja usvajanja predčitačkih vještina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Učili smo slova i brojke'', objasnila je Franka iz Dječjeg vrtića Travno u Zagrebu.

U tom zagrebačkom vrtiću je 700 djece, a njih 150 treba usluge logopeda, bilo individualno ili grupno, ovisno o teškoći. Logoped u vrtiću ne radi samo s djecom već i s roditeljima i odgojiteljima. Sve u svrhu pomaganja djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A stručnjaka kao što je logopetkinja Danica - nedostaje. Prema podacima Hrvatskog logopedskog društva, u Hrvatskoj je zaposleno samo oko 900 logopeda. Čak 30 posto predškolaraca ima oblik jezičnog i(li) govornog poremećaja poput mucanja i brzopletosti ili teškoće gutanja te hranjenja. Najviše logopeda nedostaje u Lici, Istri i Slavoniji.

Manjak u osnovnim školama

Statistike kažu: u Hrvatskoj na sedam tisuća ljudi dolazi jedan logoped stoga su liste čekanja duge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Otprilike se čeka šest mjeseci na dijagnostiku i otprilike još toliko na terapiju. To je najčešće vrijeme koje je predugo da bi se neki problem riješio'', upozorava Draženka Blaži, predsjednica Hrvatskoga logopedskog društva.

Logopeda nedostaje i u osnovnim školama diljem zemlje. 25 od 229 osnovnih škola koje pohađa više od 500 učenika nemaju ni logopeda, ni socijalnog pedagoga, ni defektologa, na što upozorava sindikat Preporod.

''Nama sigurno u ovom trenutku nedostaje barem onoliko logopeda u osnovnim školama koliko ih imamo zaposleno, ako ne i više. Od gotovo 900 škola mi u njih 200 nemamo logopede'', rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu  Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularno zanimanje, a male kvote! Svake godine samo 50 studenata upiše smjer logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, a prijavi se od 800 do tisuću srednjoškolaca. Upravo zbog brzog zapošljavanja, mnogi se odlučuju za to zanimanje. Od iduće akademske godine studij logopedije moći će upisati u Rijeci 30 studenata.

''Na širem riječkom području jako nedostaje logopeda. Mene sad već na 5. godini zovu bih li se možda htjela zaposliti tamo od vrtića do ustanova i privatnika'', kaže studentica logopedije Lea Dobrec.

Plemenito i traženo zanimanje obilježava svoj europski dan s ciljem manjeg postotka govornih teškoća kod djece, ali većeg broja zapošljavanja u svim županijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo