niz afera / Borasov prorektor dao ostavku na Filozofskom. Poznati detalji maratonske sjednice Savjeta

Danas je bila sjednica Savjeta Sveučilišta u Zagrebu, rasprava je burna

12.2.2021.
20:45
VOYO logo

U podne je počela sjednica Savjeta Sveučilišta u Zagrebu. Povod joj je niz afera o zlostavljanju na Sveučilištu. S takvim svjedočenjima je navodno bio upoznat i rektor Boras koji je promovirao optuženog profesora.

Rasprava je burna, a zaključak sjednice još nije poznat.
O Borasovoj sudbini odlučuju i predstavnici studenata u Senatu, a sjednica Senata trebala bi se održati sljedeći tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednica Sveučilišnog savjeta Sveučilišta u Zagrebu trajala je više od sedam sati.

"Dnevni red se sastojao od pet točaka. Bilo je osam članova Savjeta, odnosno 9, ali predstavnik studenata još nije verificiran od strane Senata pa nije mogao glasati. Odluke je donijelo osam članova, a sve točke su donešene jednoglasno. Nakon rasprave smo došli do zajedničkih zaključaka", rekao je predsjedatelj Savjeta Luka Burilović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor Damir Boras prihvatio je neopozivu ostavku Miljenka Šimprage na funkciju v.d. dekana Filozofskog fakulteta.

Pod trećom točkom bila je tema vezano uz prijave za seksualno zlostavljanje te se raspravljalo o najnovijim prijavama na Sveučilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako seksualno uznemiravanje je ljudski, etički i moralno neprihvatljivo. Sveučilišni Savjet izražava žaljenje i potporu žrtvama.

"Pod točkom Razno rečeno je da tražimo od rektora Borasa da sazove sjednicu Senata u roku od 30 dana na kojoj će se raspravljati o stanju na Sveučilištu”, rekao je Burilović, dodavši da što se tiče seksualnog uznemiravanja, nije bilo spominjanja imena niti konkretnih slučajeva, nego se razgovaralo generalno o mehanizmima borbe protiv tog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavio je i da nije bilo rasprave o osobnoj odgovornosti bilo kojeg pojedinca, pa tako ni rektora Borasa, a pritom je novinare uputio na zaključak Savjeta da se u roku od 30 dana sazove Senat na kojem bi se trebalo raspravljati o stanju na Sveučilištu.

Na upit je li rektor Boras u jednom trenutku dignuo glas i rekao - ovo je moje Sveučilište, što se govrka, Burilović je kazao da nije bilo povišenih tonova, dodavši: "Došlo je do neslaganja i razmimoilaženja. Nisam čuo rečenicu tu od rektora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je naglasio: O cijelom stanju Sveučilišta smo donijeli kvalitetne zaključke. Radi se o puno elemenata koji se tiču i samih sastavnica. U 3. točki dnevnog reda smo donijeli zaključak vezano uz seksualno zlostavljanje da postupci moraju krenuti od sastavnica Sveučilišta. Traži se od Uprave i Senata da se osnuje posebno tijelo Sveučilišta u trajnom sastavu koje će pomagati vezano uz etički kodeks i etička povjerenstva. Mora se krenuti proces prijave od sastavnica prema gore, a onda rektor, ako oni to ne učine, mora pozivati na odgovornost. Ako to ne učini propituje se i rektorova odgovornost. Donijeli smo kvalitetna pravila kako u budućnosti eliminirati takve stvari koje su strašne i koje smo jasno i glasno osudili danas. Očekujemo sjednicu Senata na kojoj će biti i Sveučilišni savjet i da ćemo raspraviti o stanju na Sveučilištu".

Jedno novinarsko pitanje odnosilo se i na Burilovićevu funkciju predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK). Upitan je kako se može voziti u autu vrijednom gotovo milijun kuna. Burilović je ustvrdio kako je vrijednost automobila višestruko precijenjena te da je automobil u najmu, a postavio je i pitanje kako se može napisati nešto što nije istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte tako iznositi vrijednosti i ne znam što još ovih dana trebate dokazati protiv mene i što tražite. Jučer sam čak rekao i nešto što u javnosti ne treba izreći i otkrio od kojih bolesti bolujem. Je li vama nije neugodno reći da to košta milijun kuna", ustvrdio je Burilović.

Nakon novinarske primjedbe je li njemu osobno neugodno što se cijepio preko reda, Burilović je zahvalio novinarima i otišao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo