TJEDNA PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR / O proljeću možemo samo maštati: Jutro ćemo dočekati uz novi snježni pokrivač, čuvajte se orkanske bure

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Dino Stanin/Grgo Jelavić/Pixsell
Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Dino Stanin/Grgo Jelavić/Pixsell

Snijeg će prijepodne padati u cijeloj unutrašnjosti, a bura će ga raznositi i do nekih dijelova obale

24.3.2020.
17:06
Hrvoje Jelavić/Dino Stanin/Grgo Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Ovih je dana sve naopako!

Nije da ovo nikad nismo vidjeli. Štoviše, hladni su prodori u ovo doba godine razmjerno česti. O tome svjedoče i narodne vremenske poslovice kao što je „Sveti Josip, snigom posip“, ali i dobro poznata treća marčana bura koja po pučkom kalendaru nastupa upravo na prvi dan proljeća. Ipak, u vrijeme kad svijetom vlada opaki virus, a Zagreb se suočava s posljedicama najrazornijeg potresa u posljednjih 140 godina, ovakav razvoj vremena izgleda kao idealna kulisa filma katastrofe. Pogotovo kad se događa netom nakon završetka jedne od najtoplijih zima u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg danas

Stanovnici unutrašnjosti jutros su se probudili uz prvi ovogodišnji pravi snježni pokrivač, a pokoji centimetar izmjerili su i motritelji na meteorološkim stanicama u Šibeniku i Senju. Još ga je više bilo na fotografijama koje nam danas stižu iz svih dijelova zemlje, a najviše, dakako, iz Like. Potreseni Zagreb imao je tek simboličan snježni pokrivač, 2 su centimetra izmjerena u Maksimiru, a 4 na zračnoj luci.

Sutra

Sutra vrijeme vrlo slično današnjem, a jedina će razlika zapravo biti - stanje tla. U unutrašnjosti će već ujutro biti 5 do 15 centimetara snijega više nego danas. Snijeg će prijepodne padati u cijeloj unutrašnjosti, a bura će ga raznositi i do nekih dijelova obale. U nizinama će napadati novih 5 do 10 centimetara, u gorju i do 30 pa će ga ukupno na tlu mjestimice biti i oko pola metra. I dalje razmjerno vjetrovito - osobito u gorju valja računati i na manje vijavice. Kako dan bude odmicao, oborine će biti sve slabije, a u Podravini i Baranji snijeg će čak malo omekšati i dijelom prijeći u susnježicu. Na Jadranu većinom suho, uz navedeno proletavanje snijega moguć je samo rijetko kakav krakotrajan pljusak, i to uglavnom na jugu. Bura će pod Velebitom i na šibenskom području ponovno ojačati, do jutra će udari ponovno dosegnuti 100 do 120 kilometara na sat, a nakon kraće pauze sredinom dana, iduće noći vjerojatno i do 150! Podjednako hladno kao danas, uz jači vjetar osjećaj iznimne hladnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ostatak tjedna na kopnu

Još malo snijega može pasti tijekom četvrtka, i to uglavnom u gorju, dok će u nizinama samo rijetko biti slabih pljuskova susnježice. Temperatura u gotovo neznatnom porastu, ali će se uz slabljenje vjetra ipak činiti dosta ugodnije. Od petka većinom suho, za vikend i djelomice sunčano te ponovno toplije. Sunčano i toplo vrijeme kakvo si zamišljamo kad maštamo o proljeću nećemo tako skoro opet imati, ali ovog grubog zimskog vremena ipak ćemo se riješiti.

Image
Image

Ostatak tjedna na moru

Na moru u četvrtak još podjednako jaka bura i povremena kiša, a od petka sve pitomije vrijeme. Vikend sunčan i ugodniji, a nova kiša moguća je u ponedjeljak. No, o tom potom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo