'realan dečko' / O Strmoti samo riječi hvale: 'On nije nikakav knjiški moljac koji si može dozvoliti da živi u oblacima niti osoba kojoj je sve bilo servirano'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bio je jedan od siromašnijih državnih dužnosnika - od imovine nije posjedovao ništa, osim dva kredita u ukupnom iznosu od oko 220.000 kuna, kojima je vjerojatno uredio stan u kojem s obitelji živi te je kupio auto

26.2.2018.
8:18
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Državni tajnik pri Ministarstvu demografije, socijalne politike i mladih Marin Strmota prošlog je tjedna usred konferencije za medije podnio ostavku i tako javno ocrnio rad HDZ-ove i donedavno svoje Vlade. Ostavka je šokirala javnost kao i ministricu demografije Nadu Murganić, koja je zatečeno promatrala dok je Strmota nakon održanog mini - govora napustio konferencijsku sobu. 

No oni koji bolje poznaju Strmotu znaju da nije bilo nikakvih političkih kalkulacija pri takvoj odluci. Kako kažu, Strmota je već dugo bio nezadovoljan tromošću u provedbi bilo kakvih suvislih mjera i umoran od populističkog mazanja očiju javnosti predstavljanjem parcijalnih mjera koje je baš on, kao demograf i stručnjak, s vremena na vrijeme morao braniti i predstavljati kao ozbiljni pokušaj da se promijeni doista najgora demografska slika države u posljednjih 100 godina, doznaje Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon ostavke normalno je nastavio s aktivnostima, a za taj dan imao je zakazane ispite - naime, ni tijekom mandata državnog tajnika, na koje je imenovan u studenome 2016. godine, nije u potpunosti napustio Fakultet. Štoviše, planira se vratiti i nastaviti sa znanstvenim radom.

Marinovi profesori kažu da je bio vrlo dobar student i zainteresiran za javnost. Odmah nakon diplome zaposlio se kao znanstveni novak na Katedri za demografiju, doktorirao iz međugeneracijskih odnosa te došao do docenture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositeljica kolegija Ekonomska sociologija na Katedri za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, dr. Zdenka Damjanović ispričala je za Jutarnji da je Marin dragi kolega, marljiv, predan znanosti i studentima.

"On je jedan pristojan mladi čovjek, s izvanrednim kućnim odgojem, uvijek spreman pomoći, osobito starijim profesorima. Također je i vrlo realan dečko, koji dolazi iz miljea kojem je životna realnost poznata. On nije nikakav knjiški moljac koji si može dozvoliti da živi u oblacima niti osoba kojoj je sve bilo servirano. Bio je i naš student, znam da je svako ljeto radio, u turizmu kao skiper, i time si sufinancirao studij. Naučio je vrlo rano da se novac mora zaraditi i to se vidi i to iskreno cijenim. No, uz to je i vrlo simpatičan i pravi šarmer", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Strmota je kao državni tajnik imao neto plaću u iznosu od oko 16.000 kuna, a plaća na fakultetu bit će mu gotovo upola manja. Bio je jedan od siromašnijih državnih dužnosnika - od imovine nije posjedovao ništa, osim dva kredita u ukupnom iznosu od oko 220.000 kuna, kojima je vjerojatno uredio stan u kojem s obitelji živi te je kupio auto, Golf sada star 10 godina, koji glasi na suprugu.

Gelo, nekadašnji šef Katedre na koju se Strmota vraća, bivši ravnatelj Državnog zavoda za statistiku rekao je da mu je žao što je Strmota morao dati ostavku, ali da vjeruje da doista nije imao mogućnosti implementirati ono što je znao da treba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za njega osobno ta odluka sigurno nije pozitivna, posebno u financijskom smislu, ali je vrlo smiona i u funkciji obrane integriteta struke te bi trebala biti jasan alarm onima koji kreiraju politiku. Ako na savjest odgovornih ne udari činjenica da je mlad, stručan i kvalitetan čovjek svima, i vlasti kojoj pripada i najširoj javnosti, kazao da se ne radi dobro, i to u životnim okolnostima u kojima se nalazi, ne znam što hoće i hoće li išta. Njegova obitelj je najbolji primjer što nam se svakodnevno događa. Mladi su ljudi, imaju malu djecu, normalno da žele živjeti bolje. Koja je njihova perspektiva? Marin će se vratiti na fakultet, ali mogu li živjeti od jedne plaće? Koja je njihova perspektiva? Evo, upravo nam takvi, mladi i kvalitetni, odlaze, u kolonama. A u Strmotu je puno uloženo, i on može puno vratiti. Je li nam svejedno hoće li vraćati ovdje, nama, ili negdje u inozemstvu", pita se dr. Gelo za Jutarnji.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo