SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM / 'Obavijest o samoizolaciji kasnila mi je šest dana'; Epidemiolozi objašnjavaju kako se to moglo dogoditi

Image
Foto: RTL / PIXSELL

(Pre)kasno obavijest o samoizolaciji stiže - kako? Mogućnosti su brojne, a možda uopće ne kasni

22.9.2020.
10:30
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Dok je prema najnovijoj odluci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) izolacija oboljelih od COVID-19 s blagim ili nikakvim simptomima bolesti skraćena s 14 na 10 dana, a samoizolacija za kontakte zaraženih i dalje ostaje dva tjedna, ima i onih kojima nije jasno zašto su i kako obavijest da moraju u samoizolaciju dobili sa šest dana ''zakašnjenja''.

Image
Nove preporuke /

HZJZ i službeno objavio: Smanjuje se izolacija na 10 dana, a evo tko se više neće morati testirati

Image
Nove preporuke /

HZJZ i službeno objavio: Smanjuje se izolacija na 10 dana, a evo tko se više neće morati testirati

Naime, RTL.hr-u se javila osoba koja je 19. rujna obaviještena e-mailom da mora u samoizolaciju koja počinje 13. rujna i traje do 27. rujna. Zašto je ta obavijest kasnila i zašto osoba koja mora u samoizolaciju nije o toj propisanoj mjeri odmah obaviještena i primjerice telefonski, pitanja su na koja smo odgovore potražili od epidemiologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ''kašnjenje'' postoje brojne mogućnosti ...

''Svrha samoizolacije je da ako osoba oboli tijekom 14-dnevnog razdoblja nakon kontakta ima što manje osoba s kojima je ostvarila bliski kontakt i potencijalno ih zarazila i njezina svrha je jednaka i u prvom i u drugom tjednu inkubacije. Bez detaljnjih podataka ne možemo odgovoriti zašto je u ovom slučaju osoba obaviještena šest dana nakon kontakta'', za RTL.hr istaknuo je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić.

Kazao je da, međutim, postoje brojne mogućnosti: ''Primjerice, možda je bolesnik tek 19. rujna radio dijagnostiku i otkrio da boluje od COVID-19. Možda je znao i ranije da je bolestan, ali nije dotičnu osobu odmah naveo kao bliskog kontakta i sjetio se tek 19. rujna pa naknadno javio. Doista ne znamo''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ilustracija/Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Ilustracija/Matija Habljak/PIXSELL

Što se tiče načina obavještavanja kontakata, objasnio je da se može raditi o raznim sredstvima komunikacije: ''Naročito ako se radi o velikom broju kontakata. Može biti e-mailom - primjerice ako onaj koji obavještava ima email adresu, a nema telefonski broj kontakta; SMS-om; telefonski; može se dogovoriti da ih obavijesti epidemiolog, može se dogovoriti da ih obavijesti sam bolesnik, poslodavac, izabrani liječnik … Doista ne znam kako je i zašto na taj način odgovoreno u navedenoj situaciji''.

Samoizolacija se izdaje od zadnjeg bliskog kontakta s oboljelom osobom

''Oboljele osobe odmah po dobivanju informacije o pozitivnom nalazu na PCR testu na SARS CoV-2 (što je nekada i više dana od pojave prvih simptoma bolesti, s obzirom da se oboljeli nerijetko testiraju tek nakon tri do sedam, a ponekad i više dana od pojave prvih simptoma), kontaktira liječnik epidemiolog koji s oboljelom osobom odradi epidemiološku anamnezu te odredi tko bi po opisu bio bliski kontakt oboljele osobe, a daljnju skrb o oboljelima preuzimaju njihovi izabrani liječnici'', za RTL.hr je objasnila Jelena Jonke Badić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar'' također uz ogradu da s obzirom na to da ne znaju o kome se točno radi, ne mogu ni komentirati konkretan slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

No, ukratko je objasnila proces epidemiološke obrade, kako oboljelih, tako i određivanje bliskih kontakata pa je podsjetila da se bliski kontakt definira kao osoba koja je bila u kontaktu s oboljelom osobom dva dana prije pojave simptoma oboljele osobe i cijelo vrijeme od pojave simptoma do trenutka kada oboljela osoba saznaje za pozitivan rezultat na testiranju.

''Obavijest o samoizolaciji šalju epidemiolozi kada završe epidemiološki intervju i anamnezu te definiraju sve bliske kontakte oboljele osobe. Samoizolacija se pritom izdaje od zadnjeg bliskog kontakta s oboljelom osobom. U praksi to znači da je osoba mogla biti testirana i pozitivna na testu 18. rujna 2020., simptome razvila 13. rujna 2020. a družila se s kontaktom zadnji puta 12. rujna 2020. Stoga za taj bliski kontakt samoizolacija počinje 12. rujna 2020. no za istu saznaje "tek" 18. rujna 2020. kada je epidemiološka služba saznala za pozitivan nalaz tj. osoba je testirana'', objasnila je Jonke Badić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo