Zabranio prikupljanje potpisa / Obersnel odgovorio na prijetnje inicijative 'Istina o istanbulskoj': 'Koriste silu i laži kako bi utjecali na građane'

Image
Foto: PIXSELL

Građanska inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' optužila je u petak riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da im je zabranio prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije

17.5.2018.
15:00
PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, reagirao je priopćenjem na prozivke zbog zabrane prikupljanja potpisa za otkazivanje referenduma inicijative "Istina o istanbulskoj" kao i na prozivke upućene s današnje konferencije za medije predstavnika inicijative „Istina o Istanbulskoj“ održane u Rijeci s koje je najavljena kaznena prijava protiv gradonačelnika.

U priopćenju Obersnel navodi kako je do odluke o zabrani prikupljanja potpisa inicijativi „Istina o Istanbulskoj“, koja je zatražila ukupno 26 lokacija za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za otkazivanje Istanbulske konvencije, došlo zbog povrede zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno predstavnici građanske inicijative Istina o Istanbulskoj Željko Sačić i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović najavili su na Korzu ispred ulaza u Gradsku upravu da će podnijeti kaznenu prijavu protiv riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, ali i podnesak kojim će zahtijevati da im se odobri postavljanje štandova za prikupljanje potpisa za referendum.

"Članci 333. i 334. Kaznenog zakona, temeljem kojih predstavnici inicijative Istina o Istanbulskoj najavljuju podnošenje kaznene prijave protiv mene, tiču se biračkog prava na način da propisuju kaznu zatvora za od šest mjeseci do pet godina za onoga „tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača da na izborima glasuje na određeni način ili da ne glasuje.“ Ako inicijativu za potpisivanje zahtjeva za referendum žele promatrati kroz ove članke, onda neka najprije kazneno prijave sebe jer upravo oni koriste silu, ozbiljnu prijetnju i protuzakonite laži kako bi utjecali na građane da zatraže otkazivanje Istanbulske konvencije", poručuje Obersnel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako građanima Hrvatske predstavnici ove inicijative tvrde da dokument Istanbulska konvencija kao posljedicu donosi  „stvaranje uvjerenja da se čovjek rađa kao neutralno biće koje kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena ili neki drugi od brojnih „rodova“ (homo, gay, lesbian, queer, trans...).“ Inače, donedavno su na svojoj web stranici u navedenoj zagradi ove rečenice držali i pedofile sugerirajući da su istospolna seksualna orijentacija i pedofilija nešto posve blisko, te sugerirajući ujedno da dokument Istanbulska konvencija za posljedicu ima stvaranje blagonaklonosti prema pedofilima, poručuje Obersnel.

"Predstavnici ove inicijative već dulje vrijeme tvrde da bi „ratifikacija Konvencije uzrokovala potpuno nepotrebnu krizu unutar hrvatskog pravnog sustava i hrvatskog društvenog tkiva“. Konvencija je ratificirana, kriza unutar pravnog sustava se nije dogodila, a krizu unutar hrvatskog društvenog tkiva kreiraju upravo predstavnici ove inicijative neprestanim zastrašivanjem. Jedno od takvih zastrašivanja je i da „konvencija ugrožava i pravo roditelja da budu primarni odgojitelji svoje djece“ te da otvara „realnu opasnost u kojoj bi se djecu  kroz TV programe, dječje vrtiće i škole podučavalo da dječaci mogu po 'rodu' biti djevojčice, a djevojčice po 'rodu' dječaci i sl.“  Ništa od toga se ratifikacijom konvencije nije dogodilo i neće dogoditi.
Istanbulskom konvencijom traži se, među ostalim,  „iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i svih drugih postupanja u praksi koja se temelje na ideji manje vrijednosti žena ili na stereotipnim ulogama žena i muškaraca“, no govoreći o ovome, predstavnici inicijative Istina o istanbulskoj kažu da iz ovog članka prijeti opasnost budući da bi se obiteljske uloge poput majčinstva i očinstva nazvale nepoželjnima", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se kaže da Grad Rijeka nije i neće mijenjati cjenik korištenja javnih površina kako bi visokim cijenama odbio predstavnike inicijative Istina o Istanbulskoj. Grad Rijeka zauzeo je stav da se na javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka stanovništvo ne može zastrašivati lažima.  

"Istanbulska konvencija predstavlja slamku spasa za sve zlostavljane žene i djecu u Hrvatskoj jer se kroz obvezujuću ulogu ratificiranog dokumenta Hrvatska sada mora odrediti zaštitnički prema ovim žrtvama koristeći sve mehanizme društva i pravnog sustava kako spasila njihove živote i zaštitila ih kroz svo buduće vrijeme.
S osobama koje traže ukidanje ovog dokumenta besmisleno je raspravljati o demokraciji.  S obzirom na prijave i podneske, Grad Rijeka i ja osobno postupit ćemo po izdanim rješenjima nadležnih tijela, kakva god ta rješenja bila. A do tad pozivam sve građane Rijeke kao i sve predstavnike medija da zadrže pažnju na ovoj temi, s ciljem jasnog prokazivanja laži koje se kriju u porukama predstavnika ove inicijative kada tvrde da Istanbulska konvencija ugrožava hrvatski identitet, narod i vjeru. To su prijetnje koje svoje uporište nemaju ni u čemu!  Istanbulska konvencija štiti najslabije članove našeg društva – zlostavljane žene i djecu!", poručio je gradonačelnik Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici građanske inicijative Istina o Istanbulskoj najavili su podnošenje kaznene prijave protiv riječkoga gradonačelnika, ali i podnesak kojim će zahtijevati da im se odobri postavljanje štandova za prikupljanje potpisa za referendum.

"Došli smo iz Zagreba kako bi ukazali gradonačelniku Obersnelu da je prekršio sva demokratska prava, da je građanima onemogućio demokratsko izjašnjavanje. Ne možemo vjerovati da je to napravio, a bio je toliko drzak i bezobrazan da je izvrijeđao našu referenticu jer je naveo kvalifikacije da je naša inicijativa protivna zdravom razumu, da smo pobornici zlostavljanja žena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv njega zbog povrede biračkoga prava. Nigdje u Hrvatskoj nije nam se dogodilo ono što se dogodilo u Rijeci. Nigdje nismo imali takav staljinistički, neoboljševički pristup. Zgroženi smo zbog činjenice da u Rijeci živi i djeluje takav gradonačelnik. Učinit ćemo sve pravnim putem da građani Rijeke dobiju mogućnost demokratskog izjašnjavanja i vjerujemo da će Obersnel popustiti pred pravnom državom koja mora djelovati. Vjerujemo da ćemo dobiti mogućnost da nam se u Rijeci omogući produžetak roka za skupljanje potpisa", izjavio je Sačić.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo