dijele se na dvije grupe / 'Obični' umirovljenici dobivaju nešto više od 3000 kuna mirovine. Ovo su penzije zastupnika i dužnosnika

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Iznosi od kojih boli glava

12.8.2022.
13:50
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

"Obični" hrvatski umirovljenik, za nešto manje od 33 godine staža, zaradi nešto više od tri tisuće kuna mirovine. S druge strane - saborski zastupnici, ustavni suci, članovi Vlade i državni revizori dobivaju preko tri i pol puta više, javlja Mirovina.hr.

Od 2012. godine svi se umirovljuju prema istom Zakonu, no ranije su državni dužnosnici išli u mirovinu po zasebnim propisima. Neki od njih i dalje imaju pravo birati što im se više isplati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnici mogu se tako podijeliti na dvije grupe - prva grupa su oni koji su odradili mandat do 22. prosinca 2011. odnosno u prvih šest saziva Sabora. Oni se umirovljuju po posebnom Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru - koji je vrijedio do tada.

Image
UMANJUJU SE? /

Plaće su im male, ali mirovine? Koliko dobiju vatrogasci ako se desetljećima bore s vatrom? Posebna su skupina

Image
UMANJUJU SE? /

Plaće su im male, ali mirovine? Koliko dobiju vatrogasci ako se desetljećima bore s vatrom? Posebna su skupina

Ti saborski zastupnici, ali i ustavni suci i ministri, u mirovinu su mogli ići s dvije godine mandata te navršenih 55 godina života i 20 godina radnog staža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama tog zakona povećan je kriterij za odlazak u mirovinu na 60 godina života i 25 godina radnog staža. Pa tako saborski zastupnici koji su mandate ostvarili nakon toga, pravo na mirovinu ostvaruju uglavnom prema kriterijima određenima Zakonom o mirovinskom osiguranju.

No, oni koji su i ranije imali mandat u Saboru, pa makar on bio i u mirovanju, moći će birati je li im isplativije umiroviti se prema kriterijima iz ZOMO-a ili već spomenutog Zakona. Isto vrijedi i za članove Vlade, ustavne suce i revizore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo proizvoljno biranje dovelo je do toga da je prosječna mirovina nekog saborskog zastupnika, bivšeg ministra, ustavnog suca ili glavnog državnog revizora u lipnju ove godine iznosila 10.688,74 kune, a isplaćena je za prosječno 32 godine, 11 mjeseci i devet dana radnog staža.

Takvu mirovinu prima ukupno 687 osoba - od kojih 524 primaju starosnu, petero invalidsku, a 158 obiteljsku mirovinu. Za “obične” umirovljenike s toliko staža, mirovina iznosi u prosjeku oko 3.200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanju mirovinu, onu od 4.300,10 kuna prima jedan bivši državni dužnosnik - riječ je o obiteljskoj mirovini. Dvoje ih prima mirovinu između 4.500 i 5.000 kuna, a radi se o jednoj starosnoj u iznosu od 4.913,27 kuna i jednoj obiteljskoj od 4.593,40 kuna. Najviše bivših dužnosnika, njih 592, prima mirovine više od 8.000 kuna.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo