KATASTROFALNA SITUACIJA / Obišli smo razorenu Medvednicu: 'Glava nas boli od ovoga, gubici se broje u milijunima'

'Štete su ogromne. Zato što se na ovakvim područjima može promijeniti kompletan ekosustav'

24.5.2019.
8:30
VOYO logo

Nakon što smo se prije nekoliko dana jedva provukli do šume na Medvednici, Hrvatske šume odlučile su organizirati obilazak olujom razorenog područja. Šteta se još zbraja, a uz Medvednicu, stradali su i brojni parkovi. Porušeno drveće ne može se obnoviti. Barem ne za našeg života.

Tjedan dana nakon našeg posjeta Medvednici, cesta je prohodna ali iz zraka, kataklizmički prizori. Stotine porušenih stabala, stradalih u olujnom nevremenu Rea, koje je poharalo Zagreb prije desetak dana, ogolila su pluća Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milijuni i milijuni gubitaka su ovdje na Medvednici. Dakle, priče o nekakvom trljanju ruku nas šumara što se ovo dogodilo... Nažalost, to nije tako. Nas glava boli od ovoga", ističe voditelj Uprave šuma Zagreb DamirMiškulin.

Hrvatske su šume štetu tek počele zbrajati. Iz gradskih je parkova, od koji su najgore prošli Maksimir, Prekrižje i Grmošćica, izvučeno 1500 stabala. A na Medvednici čak 30 tisuća kubika. I to još nije konačni broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štete su ogromne. Zato što se na ovakvim područjima može promijeniti kompletan ekosustav. Ako tu brzo ne vratimo mladu sastojinu bukve, može doći do promjene vegetacije", govori upravitelj Šumarije Zagreb Ivica Dugački.

Sanacija posljedica trajat će barem godinu daaana. Uništen je i krov Planinarskog doma Risnjak. Planinarske su staze potpuno zakrčene. Šetači će morati čekati do kraja lipnja da mogu proći barem onim glavnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Leustek ima tih još nekoliko mjesta gdje su staze, treba se provlačiti, tako da nije, nije poželjno da ljudi prolaze. Koristiti staze koje su očišćene. Za sad je to Bikčevićeva staza", objasnio je Damir Gobec iz Planinarskog saveza Zagreb.

S klimatskim se promjenama, kažu šumari, sve teže bore, jer ovo je druga velika oluja u pet godina. Rezime, šume na Medvednici iz dana u dan sve je manje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo