Domovi za najmlađe / Obitelj je stup svakog društva: 'Cilj je akcije promovirati udomitelje i potaknuti građane da udome djecu'

Image
Foto: Pixsell

Prema podacima zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, u gradu ima 239 udomiteljskih obitelji

18.5.2019.
17:53
Pixsell
VOYO logo

U Hrvatskoj ima 1398 udomitelja za djecu, a u domovima za djecu bez odgovorajuće roditeljske skrbi nalazi se 67 djece mlađe od tri godine, rečeno je u subotu na Cvjetnom trgu na kojem se uz prisutnost udomitelja obilježio Međunarodni dan obitelji i promovirala UNICEF-ova kampanja "Svako dijete treba obitelj".

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je akcije promovirati udomitelje, potaknuti građane da udome djecu i naprave taj korak, jer je obitelj stup svakoga društva", istaknula je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

Prema podacima zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, u gradu ima 239 udomiteljskih obitelji, dok je 221 dijete smješteno u udomiteljskim obiteljima, a 101 dijete s prebivalištem u Zagrebu smješteno kod udomitelja izvan Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, akcija na Cvjetnom trgu organizirana je uz podršku UNICEF-a Hrvatska i Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

"Obitelj je i prema Konvenciji o pravima djeteta ključno mjesto u odrastanju svakog čovjeka, stoga je Međunarodni dan obitelji jedan podsjetnik na to koliko je važno da baš svako dijete ima siguran i topao dom i podržavajuće roditelje", izjavila je zamjenica predstojnice UNICEF-a Hrvatska Đurđica Ivković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je UNICEF u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u rujnu prošle godine pokrenuo nacionalnu kampanju "Svako dijete treba obitelj" koja govori upravo važnosti obitelji za rast i razvoj svakog djeteta.

"Mislimo da i dalje ima obitelji koje su spremne otvoriti svoja srca", kazala je istaknuvši da se uz 1398 udomitelja za djecu, 67-ero djece ispod tri godine u Hrvatskoj nalazi u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto je vrijeme 2107 djece smješteno u udomiteljske obitelji, dok je od tog broja njih 121 mlađe od tri godine. Ivković je dodala da je u slučajevima gdje biološka obitelj nema dovoljno kapaciteta, svaka država obavezna osigurati alternativnu obitelj.

U sklopu nacionalne kampanje otvoren je i besplatan telefon 0800 8282, a informacije o udomiteljstvu mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo