napravili izračun / Objavljena nova lista troškova života u svijetu: U Osijeku je život lagodan, Dubrovnik je druga priča…

Image
Foto: numbeo.com

Od država u regiji od Hrvatske je skuplja samo Slovenija, dok je Kosovo na samom začelju liste...

6.5.2022.
21:54
numbeo.com
VOYO logo

Portal Numbeo, poznat po svojim izračunima cijene života u pojedinim državama i gradovima, ažurirao je podatke i objavio novu rang listu za 2022. godinu.

Kako bi izračunali indeks prosječnih životnih troškova na nekom području, Numbeo koristi podatke o prosječnoj cijeni stanovanja, namirnica, odjeće, prijevoza, slobodnog vremena, komunalnih usluga i restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Hrvatska se našla negdje u sredini, na 59. mjestu od 139 zemalja. Od država u regiji od Hrvatske je skuplja samo Slovenija, koja se našla na dosta višem, 45. mjestu. Srbija je, s druge strane, zauzela dosta niže, 94. mjesto, dok je BiH na 96. mjestu.

Daleko najskuplja država za život su Bermudski otoci u sastavu SAD-a, a onda slijede Švicarska, Norveška, Island i Barbados.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je i to da se Kosovo nalazi na samom začelju liste, 135. mjestu. Troškovi života manji su još samo u Alžiru, Kolumbiji, Indiji, Afganistanu i Pakistanu.

Numbeo je objavio i podatke za pojedine gradove, a između pet Hrvatskih gladova obuhvaćenih analizom primjetne su značajne razlike. Najskuplji grad je Dubrovnik u kojem indeks troškova života iznosi 53,98. Slijedi Zagreb s 47.82, Split s 45.72, Rijeka s 44,59 i Osijek u kojem je indeks najmanji i iznosi 39.57.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Osijek je jedini grad koji, prema računici Numbea, ima pozitivu ravnotežu između kupovne moći građana i cijene života. Tako je kupovna moć procijenjena na indeks od 52.85. Nešto je viša kupovna moć od indeksa cijene života i u Zagrebu, dok su za Split i Rijeku ove vrijednosti gotovo izjednačene, na vrijednost od otprilike 45.

No, Dubrovnik je druga priča. U njemu je kupovna moć stanovništva procijenjena na najnižu vrijednost od pet gradova, s indeksom od samo 36.88, što znači da su građani Dubrovnika, prema ovoj ljestvici, prisiljeni živjeti prilično iznad svojih mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo