nezaobilazan domovinski rat / Objavljena radna verzija novog kurikuluma za povijest u školama: prvi nacrt prozvan 'domovinskim'

Povjerenstvo za reformu kurikuluma za osnovne i srednje škole objavilo je radnu verziju novog kurikuluma za povijest. Već prvi nacrt prozvan je 'domovinskim' jer propisuje puno veći broj obaveznih sati za učenje o suvremenoj hrvatskoj povijesti, a u toj temi nezaobilazan je Domovinski rat

24.1.2016.
18:05
VOYO logo

Tek je objavljen novi nacrt kurikuluma za povijest, a već je dobio nadimak 'domovinski', a evo i zašto:

"Vjerovatno zato što je za temu Domvinski rat omogućeno nastavnicima da je obrade u minimalno 10 sati, a mogu i više", objasnila je Rona Bušljeta, članica radne skupine za kurikulum povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi kurikulum daje puno veću slobodu nastavnicima i profesorima, uz sljedeće smjernice: u petom razredu osnovne škole učit će se od prapovijesti do Rimskog carstva. U šestom od ranog srednjeg vijeka do Rimskog carstva. U sedmom razredu od apsolutizma do prvog svjetskog rata. U osmom - od međuratnog razdoblja, drugog svjetskog rata do Domovinskog rata i ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Najveća razlika dolazi ipak u srednjoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prva dva razreda opće gimnazije učit će se 8 do 10 tema iz predmoderne povijesti. U trećem i četvrtom razredu ostaju tri teme iz predmoderne, pet tema iz moderne i suvremene povijesti - od koji jdna mora biti povijest RH - te dvije teme po odabiru profesora.

Za svaku temu po najmanje 10 sati! Kako je do sada Domovinski rat obrađivan samo u jednom ili dva školska sata - satnica je sada i pet puta veća!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručna javnost je, zasad, zadovoljna. Prednost je i puno veća sloboda profesora, ali i rizik.

"Nema tog udžbenika i kurikuluma koji može spriječiti ovakve ili onakve interpretacije. Vraćamo se na ljudski faktor i nastavnika koji je sada dobio veći prostor, kako će ga iskoristiti to je opet sada na njima", rekao je povjesničar Hrvoje Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto učenja napamet datuma i imena, ideja je da mladi shvate uzroke i posljedice najvažnijih događaja u povijesti i da  nitko s njima ne može manipulirati.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo