ruglo grada / Obnova fasada u Zagrebu: bio je to Bandićev megaprojekt, a sada su sredstva za njega manja za deset puta!

Za obnovom vape tisuće zgrada u Zagrebu. Nisu stradale u tornadu nego u starosti i zapuštenosti. Žbuka s njih pada doslovno na ljude i automobile, pravo je čudo da jeoš nitko nije ozbiljnije stradao

30.10.2017.
22:19
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obnovu fasada najavljivo je kao najveći i najbolji projekt u njegovoj eri. Kao nekakvi New Deal koji će uljepšati grad i zaposliti tisuće građevinaca. A onda je prošli tjedan gradska skupština usvojila rebalans proračuna, i sredstva za obnovu fasada smanjila za deset puta. 

Nekad raskošni ukrasi i stupovi - danas su ruglo. Baš kao i balkon na koji se Zdravko i njegova supruga već godinama ne usude zakoračiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam ovdje doselio negdje 70-ih godina i od tada do današnjeg dana ništa nije rađeno osim nekih krpanja krovnog pokrova, dotrajalih crijepova i nešto limova oko dimnjaka", kazao je Zdravko Vratarić, stanar.

Zgrada u kojoj žive već je mjesecima prva na prioritetnoj listi za obnovu fasada no radovima na Tomislavcu - ni traga. Već je stradalo nekoliko automobila pa su stanari postavili i znakove upozorenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo obnovu fasada Zagrepčanima je prije izbora gradonačelnik Milan Bandić najavljivao kao najveći projekt u povijesti grada. 

"To je po meni jedan od glavnih zagrebačkih problema, slagan desetljećima koji možemo riješiti jedino da Grad Zagreb preuzme sve u svoje ruke, a to znači da subvencionira obnovu fasada", govorio je Bandić 2. siječnja 2017. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz 10 godina obećao je srediti 5 tisuća fasada, zaposliti više od 10 tisuća građevinskih radnika, investirati gotovo 4 milijarde kuna i s prvom fazom radova početi u kolovozu i rujnu. Kraj je listopada, a radova još uvijek nema.

"Pa to je katastrofa. To je taktički projekt koji je vrlo važan za ljepotu Grada Zagreba, ali i za kvalitetu života Grada Zagreba i nažalost, ako što vidite, projekt ne ide. No međutim kod Bandića - ništa novo! Prije izbora obećanje, obećanje, a na kraju obećanje ludom radovanje", poručio je Rajko Ostojić, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećanje kojem su se radovali i stanari  zgrade u Klaićevoj ulici, koja je druga na listi prioriteta, ali i stanari ukupno 3713 zgrada koje se raspadaju.

Za sufinanciranje obnove pročelja stambenih zgrada u ovoj godini gradonačelnik Milan Bandić obećao je 30 milijuna kuna iz gradskog proračuna, a onda je rebalansom taj iznos smanjio na svega tri milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to za Bandićev mega projekt nije dovoljno, kaže Sandra Švaljek.

"Pa građanima nije preostalo ništa drugo nego da zaključe da su prepušteni sami sebi, da se moraju pobrinuti sami za sebe iako ja duboko vjerujem da to nije moralo biti tako jer grad je mogao imati jedan obuhvatan i održiv plan obnove pročelja koji bi osim toga sadržavao i energetsku obnovu tih zgrada", kazala je Švaljek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo obnova ove zgrade na trgu Josipa Langa stajat će između 500 i 600 tisuća kuna. 80 posto financirat će Grad, a preostalih 20 posto vlasnici stanova.

Iz Grada poručuju - projekt ide dalje, u tijeku je javna nabava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon postupka javne nabave, to je sad u tijeku raspisivanje za odabir izvođača radova, čim se ponude otvore, suvlasnici uplate svoj dio sredstava u proračun Grada Zagreba, sklapa se ugovor sa izvođačima radova i kreće obnova pročelja", izjavio je DarioKrnjaković, voditelj Odjela za građenje stambenih i drugih objekata.

Nitko to ne želi reći naglas, ali očito je da Bandićev projekt kasni.  Stanari 1300 zgrada  s prioritetne listenove, ljepše i sigurnije fasade  očito će čekati još neko vrijeme. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo