STRUKA ZGROŽENA / Obnova maksimirskog stadiona: 'Malo je to ružno reći, ali kao da mrtvaca želiš uljepšati za pogreb'

Grad Zagreb pokrenuo je proceduru dobivanja građevinske dozvole za rekonstrukciju maksimirskog stadiona

14.2.2019.
9:25
VOYO logo

U posljednjih dvadesetak godina 800 milijuna kuna je dosad bačeno, odnosno ''investirano'' u maksimirsku ljepoticu koja se, unatoč svim skupim estetskim zahvatima i filerima - raspada. 

Novih 280 milijuna kuna trebalo biti biti ulupano u ovo zdanje koje danas djeluje otužno. Sjeverna i zapadna trbina trebale bi dobiti novi krov.

Grad je pokrenuo proces za dobivanje građevinske dozvole. Znaju se i dimenzije željenog krova- 153 metra iznad zapadne i 180 metara iznad sjeverne tribine. Zastupnica GLASA-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak Taritaš čudi se što su vijest o tako velikom projektu predstavnici Skupštine pročitali u novinama.

''U proračunu sredstva za konstrukciju, adaptaciju, kako god to nazovete, nema, niti su predviđena ni za 2019. ni za 2020. Ali to je nešto što bi trebala biti tema Gradske skupštine što je nešto što bi pristojan gradonačelnik trebao svoje sugrađane obavijestiti i reći- krećemo u jedan velik projekt, radit ćemo to i to, interes grada je tu ili je tu riječ o privatnom interesu'', upozorava Mrak Taritaš.

Čak ni oni kojima je Dinamo sve - navijači - ne misle da je obnova dobra ideja. ''Taj stadion je baš u lošem stanju, te tribine su predaleko od terena i sam krov ne bi puno poboljšao komfor. Da se sruši taj stadion i na njegovom mejstu napravi novi, mislim da bi to riješilo problem'', smatra Juraj Čošić, predsjednik udruge 'Dinamo to smo mi'. 

''Maksimir je tu od 1912. godine pa je bila Turinina promjena, pa ta nesretna rekonstrukcija, a sad nabiti još jedan krov? Bojim se da će to biti preveliki statički problem i mislim da je nerealno. Mislim da bi to trebalo srušiti i napraviti nešto jeftinije'', smatra arhitekt Otto Barić mlađi.

Što bi to moglo biti jeftinije? Primjera ima mnogo - Udine su primjerice preuredile stari stadion u moderno zdanje s 25.000 mjesta. Potrošili su 162 milijuna kuna. 

U Zurichu su se odlučili izgraditi novi, kapaciteta 31.000 mjesta, a koštao je 592 milijuna kuna. Supermoderni stadion u Portu s pomičnim krovom prima 52.000 navijača, a koštao je 725 milijuna kuna.

U usporedbi s vječnim sanacijama Maksimira sve djeluje jeftino.

''Taj stadion lijep ne može biti nikad. Može li biti funkcionalan - i to je pitanje jer zapad je jako strm, istok je jako dalek, sjever je jako dalek i visok. Kod sjevera uvijek postoji šansa da netko padne dolje što se i događalo. Jug je potpuno izgubljen u toj nekoj krivulji. Jednostavno je to ... malo je to ružno reći, ali kao da mrtvaca želiš za pogreb uljepšati'', kaže Barić mlađi.

Trakavica oko stadiona uteg je oko vrata i Dinamu, koji je dobrim igrama nakon dugo godina prezimio u Europi, a sutra igra važnu utakmicu protiv Viktorije iz Plzena. Iako su najavili da će klub financirati velik dio obnove, previše je milijuna u igri i za očekivati je da će se isprsiti i HNS i Zagrepčani kojima je već jasno da će opet dio od 18 posto prireza završiti u Maksimirskoj 128. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo