Može li sporije? / Obnova Zagreba: 586 dana obitelj je čekala rušenje. Obiteljska kuća nestala je u nekoliko sati. Nisu imali snage gledati

Image
Foto: RTL

"Na terenu su 24 odluke za uklanjanje kuća, 14 je uklonjeno, 10 će ih biti uklonjeno u sljedećih par tjedana. Imamo jednu, jedinu odluku za izgradnju..."

29.10.2021.
20:30
RTL
VOYO logo

Od zagrebačkog potresa prošlo je više od godinu i sedam mjeseci, a danas je srušena tek četrnaesta kuća. Dani prolaze, građani su ogorčeni, a na terenu se, malo toga mijenja. 

Istodobno su u Saboru Izglasane izmjene Zakona o obnovi od potresa. Vladajući su Uvjereni da će sada sve biti brže, jednostavnije i transparentnije – građani su skeptični, a priču donosi Marko Šiklić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

586 dana Kožići su čekali rušenje. Obiteljska kuća nestala je u roku od nekoliko sati. Vlasnici snage za ove prizore nisu imali. Ništa lakše nije bilo ni njihovoj susjedi!

Nadzorni inženjer na mjestu jedne od kuća kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad će još morat čekat malo, neko vrijeme projekt za novi objekat, da se izabere izvođač za novi objekat i nadzorni odbor i onda je to to, a to je negdje – godinu dana, otprilike."

Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne može biti zadovoljan tempom obnove, i to je malo. Dakle ukupan broj odluka koje se efektivno vide na terenu su 24 odluke za uklanjanje kuća, 14 je uklonjeno, 10 će ih biti uklonjeno u sljedećih par tjedana. Imamo jednu, jedinu odluku za izgradnju zamjenske obiteljske kuće."

"Očekujemo u prvom koraku oko 1000 prijava, što znači da bi 1000 zgrada u Gradu Zagrebu najviše, a nešto i u Krapinsko-zagorskoj krenulo u organiziranu ne konstrukcijsku obnovu i na taj način bi naše javne površine trebale biti bitno sigurnije nego što su danas", rekao je Vanđelić i to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štete od potresa procijenjene su na 128 milijardi kuna, a obnova bi mogla potrajati dulje od desetljeća.

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo