ARHITEKTI UPOZORAVAJU / Obnova Zagreba: 'Skraćena rješenja neće donijeti poboljšanja, nego će umanjiti kvalitetu zgrada'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Arhitekti, urbanisti i povjesničari umjetnosti još su prošlog petka predložili da se hitno osnuje koordinacijsko tijelo

31.3.2020.
13:34
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Društvo arhitekata iz Zagreba (DAZ) ponovno je pozvalo vlasti da se osnuje koordinacijsko tijelo kako bi se što kvalitetnije obnovile zgrade teško pogođene u nedavnom potresu u Zagrebu. Pritom su upozorili da se obnovi pristupa stihijski, a da vladajući šute o zahtjevima struke.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekti, urbanisti i povjesničari umjetnosti još su prošlog petka predložili da se hitno osnuje koordinacijsko tijelo koje bi definiralo sve strateške postupke i zakonodavne okvire. Danas su upozorili da je nakon govora premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Milana Bandića koji je prošao bez odgovora na njihov apel, postalo jasno da ne postoji upravljanje krizom nastalom kao posljedica potresa u Zagrebu.

Upravljanje krizom zasad ne postoji 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekti su istaknuli i da su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa statičarima te primjećuju da ni nakon njihova zahtjeva za uspostavom jasnog sustava upravljanja krizom nema ozbiljne reakcije iako su inženjeri građevinarstva, bez zadrške, na raspolaganje stavili svoju ekspertizu: ''Nisu definirani ni plan ni faze daljnjeg postupanja, ne postoji podjela odgovornosti, sve se događa stihijski bez cjelovite koordinacije. Građani pogođeni potresom, potpuno neinformirani i u nedostatku opcija djeluju sami, čime se dodatno ugrožavaju njihovi životi''.

Nužno je, smatraju, hitno pokrenuti stručnu koordinaciju koja će uspostaviti red i dinamiku rada svih službi, zaustaviti najavljena instant-rješenja i omogućiti da se dovrši prva faza upravljanja krizom te da počnu sve ostale. Prva faza završit će nakon što se obavi hitan pregled svih prijavljenih zgrada, nakon što se zgrade koje su proglašene ''crvene'' i ''žute'' osiguraju od mogućeg daljnjeg urušavanja i nakon što se sigurno smjesti ugroženo i iseljeno stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iduće faze, od odabira strategije za rekonstrukciju i sanaciju uništenih i ugroženih građevina, do izmjene zakonodavnog okvira i realizacije cjelokupnog projekta sanacije potrebno je početi planirati odmah kako bismo što prije došli do kvalitetnih i stručno utemeljenih odluka", poručuju arhitekti. Napominju pritom da planiranje neće biti zahtjevan proces jer je struka odavno izradila kvalitetne studije koje je potrebno pretvoriti u realne vremenske okvire.

Arhitekti također poručuju da u planiranje idućih faza sigurno ne pripada brzopleto donošenje derogiranoga i diskriminatornog zakonodavnog okvira bez sagledavanja cjelovitog problema, od društveno-sociološkog, kulturno-povijesnog, ekonomskog, prostorno-planerskog do graditeljskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za predloženi zakon o obnovi zgrada koji je dostupan u medijima arhitekti kažu da predviđa samo pokrivanje troškova sanacije vanjske ovojnice i konstrukcijskog dijela, a ne sanaciju cjelovite zgrade iako je u većini slučajeva stvarna protupotresna sanacija moguća jedino ozbiljnim zadiranjem u interijer svake zgrade. S obzirom na to da se potpuno srušene višestambene zgrade neće obnavljati, arhitekti upozoravaju da to ostavlja dvojbu hoće li za ponovnu gradnju tih zgrada vrijediti derogirani zakonodavni postupci ili redoviti, čime se dolazi do apsurda cijele situacije.

Skraćena rješenja neće donijeti poboljšanja, nego će umanjiti kvalitetu zgrada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavaju da ozbiljno i stručno sagledavanje rekonstrukcije i sanacije svih zgrada nije moguće bez ozbiljne projektne dokumentacije te da svaki projektant, počevši od statičara i arhitekta do ostalih inženjerskih struka i konzervatora u zaštićenim dijelovima grada, mora odraditi svoj dio stručnog posla, te da nikakva skraćena rješenja neće napraviti poboljšanje, a sigurno će dodatno umanjiti kvalitetu samih zgrada.

Ministarstvo, ističu arhitekti, mora prihvatiti sve argumente struke o poboljšanju sustava ishođenja dozvola i omogućiti da i u izvanrednoj situaciji imamo kvalitetno, a dovoljno učinkovito zakonodavstvo koje ni na koji način neće kočiti ni usporavati investicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje je u visokostručnoj koordinaciji

Pozivajući se na iskustva sa Zakonom o sanaciji nakon poplava u Vukovarsko-srijemskoj županiji, arhitekti također upozoravaju da će se i u ovom slučaju provoditi kozmetičko popravljanje zgrada s djelomičnim konstruktivnim sanacijama pojedinih vidljivo oštećenih dijelova, bez stvarnoga stručnog sagledavanja konstrukcije i povijesnih, ambijentalnih i ostalih vrijednosti zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekti zaključuju da visokostručna koordinacija jedina može pronaći rješenja za mnogobrojne probleme te osigurati izdizanje s razine zadovoljavanja različitih partikularnih interesa na razinu javnog interesa, što će u konačnici rezultirati sigurnim domovima za sve građane i očuvanjem našega grada.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo