ARHITEKTI U AKCIJI / Obnovi.zg: Od danas možete pretraživati platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

Image
Foto: Obnovi.zg / PIXSELL

Hoće li Zagreb prije dočekati novi potres nego zakon o obnovi, pitaju se mnogi

8.5.2020.
10:30
Obnovi.zg / PIXSELL
VOYO logo

Sredinom travnja pokrenuta je otvorena stručna platforma obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima, a od danas je dostupna i opcija pregledavanja i pretraživanja dosad unesenih priloga.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usred pandemije koronavirusa Zagreb je prije gotovo mjesec i pol dana pogodio najjači potres u 140 godina. Hoće li grad prije nego zakon o obnovi dočekati novi potres, pitaju se mnogi s obzirom na to da zakona i dalje nema, pitanje je i kad će - pogotovo s obzirom na izbore koji već vire kroz prozore, a imajući na umu komentare struke na ono što se dosad pojavilo u javnosti čini se da bi mogao donijeti više štete nego koristi. Građani i građanke u centru i na rubu grada, dijelovima koji su najviše stradali u potresu, u međuvremenu su uglavnom prepušteni sami sebi i raznim volonterima i volonterkama.

Strukovna udruženja i strukovne institucije s područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti, podsjetimo, zatražili su odmah u prvim danima nakon potresa hitno formiranje Koordinacijskog tijela na razini Vlade i stavili se na raspolaganje građanima i građankama Zagreba te upravnim tijelima Grada i Republike Hrvatske. Također su pozvale arhitekte, urbaniste i ostale da svojim prilozima pomognu kreiranju otvorene stručne platforme obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Obnovi.zg
Image
Foto: Obnovi.zg

Platforma je pokrenuta sredinom travnja, a od danas je dostupna i opcija pregledavanja i pretraživanja zasad unesenih priloga. I to prema geolokaciji, autorima, institucijama i izdavačima, nazivu, ključnim riječima, vremenskim odrednicama, vrsti i temi. Moguće je i izlučiti sve priloge pojedinih prijavitelja – pojedinaca ili institucija koji svojim unosima doprinose stvaranju platforme. 

''Njezina ambicija je da bude koristan alat svima koji će se u nekom trenutku susresti sa zadatkom da ponude konkretno rješenje za neki vid problema prouzročenih potresom'', poručuju iz Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), koje podržava rad platforme uz Društvo arhitekata Zagreba (DAZ), Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za povijest umjetnosti, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Hrvatsku komoru arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista, Hrvatsko restauratorsko društvo / IIC – Hrvatska grupa, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, još jednom pozivaju sve zainteresirane da se uključe u stručnu raspravu o mogućim modelima obnove kao i u nadogradnju ove otvorene online platforme o graditeljskom fondu i baštini Zagreba i primjerima sanacije posljedica potresa.

Image
Foto: Obnovi.zg
Image
Foto: Obnovi.zg

Platforma je mjesto za razmjenu podataka koji su inače raspršeni po brojnim pojedinačnim izvorima i razvijenim bazama u interdisciplinarnu cjelinu. Naime, prikuplja informacije o postojećim repozitorijima podataka o Zagrebu, kao i o domaćim i inozemnim stručnim radovima i primjerima koji se bave temom sanacije posljedica potresa te služi da se informacije povežu i, po mogućnosti, geolociraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je, ističu pokretači, ''u kriznoj situaciji što prije doći do kvalitetnih i stručno utemeljenih odluka, a za to je potrebno u sakupljanje i razmjenu relevantne raznorodne dokumentacije uključiti što širi krug stručne i zainteresirane javnosti te međusobno povezati sve institucije i pojedince s korisnim i vrijednim iskustvima''.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo