Povijesna gesta ili izdaja? / Obračun zbog 'Oluje' i Grubora ne prestaje: 'To jedan pozitivan pomak u zatvaranju ideoloških priča'

Dogovor nove vladajuće većine mogao bi zatvoriti jednu stranicu prošlosti i okrenuti zemlju temama budućnosti.

31.7.2020.
18:30
VOYO logo

Za jedne povijesna gesta, za druge izdaja. Predstavnik srpske manjine Boris Milošević sudjelovat će na proslavi Dana pobjede i obilježavanju 25. godišnjice "Oluje" u Kninu – otkrio je sinoć u RTL-u Danas premijer Andrej Plenković.

Image
Prvi intervju u novom mandatu /

EKSKLUZIVNO Andrej Plenković za RTL Danas: 'Milošević ide na Oluju, a Tomo Medved u Grubore. To će biti snažna poruka'

Image
Prvi intervju u novom mandatu /

EKSKLUZIVNO Andrej Plenković za RTL Danas: 'Milošević ide na Oluju, a Tomo Medved u Grubore. To će biti snažna poruka'

Prva je to takva gesta u povijesti uz koju će doduše ići i čin odlaska ministra hrvatskih branitelja na komemoraciju srpskim civilnim žrtvama u Grubore potkraj kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je pak izazvalo žestoke kritike dijela oporbenih zastupnika u Saboru koji se protive, kako kažu, izjednačavanju veličanstvene akcije Hrvatske vojske i ratnog zločina pojedinaca.

U trenutku kada se na Dan pobjede na tvrđavi zavijori hrvatska zastava, na proslavi u Kninu prvi će put biti i predstavnici srpske manjine. Objavljujući u intervjuu RTL-u dogovor sa SDSS-om da 5. kolovoza u Kninu bude potpredsjednik Vlade Boris Milošević, premijer je jasno pokazao koliko je za njega ta gesta važna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to dobro i korisno, korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas", rekao je Plenković, a nadovezao se ministar branitelja i potpredsjednik Vlade TomoMedved:

"Sad, 25 godina nakon Domovinskog rata upravo naša Vlada ima mandat u idućem razdoblju uspostavljati takve odnose na kojima gradimo društvo tolerancije, društvo poštovanja i društvo perspektive."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iz Domovinskog pokreta premijera optužuju za izdaju nacionalnih interesa. Oni smatraju da je "izjednačio 'Oluju' i zločine nad srpskim civilima u Gruborima".

"Andrej Plenković, imenom i prezimenom, si je uzeo za pravo trgovati tom vrhovnom vrijednošću, Domovinskim ratom i 'Olujom', i staviti na stol SDSS-u po principu "vi nama dođite na 'Oluju', mi ćemo vama u Grubore", komentirao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvog principa, tvrdi ministar obrane, nije bilo.

"Mislim da je to jedan pozitivan pomak u zatvaranju ideoloških priča koje se danas ponovno otvaraju u hrvatskom društvu", kaže Mario Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Domovinskog pokreta Mostu je problem samo to što je premijer u istom intervjuu najavljivaoobljetnicu "Oluje" i spominjao zločine u Gruborima.

"Ne može se staviti u isti rang, kao i zločin koji se dogodio, koji je za svaku osudu, ali po našem viđenju ipak je možda trebalo neki drugi dan se najaviti pa da onda i premijer ode u Grubore", smatra Mostov Marin Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u, kao i u zeleno-lijevom bloku, dogovor HDZ-a i SDSS-a načelno podržavaju.

"Ako ta gesta pridonese prihvaćanju toga da, kao što je gospodin Gotovina svojedobno rekao: 'Moramo se okrenuti budućnosti i shvatiti da je rat gotov', onda ja tu gestu pozdravljam", mišljenja je Peđa Grbin, a nešto opširniji je Tomislav Tomašević iz Možemo!:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nevjerojatno mi je da se stalno iznosi da su svježerane iz rata. Prošlo je 25 godina i doista se pitam jesu li u Francuskoj i Njemačkoj 70-ih godina 20. st., gdje su zajedno gradili Europsku uniju, jesu li se bavili stvarima kojima se mi i dalje bavimo."

I upravo zbog toga dogovor nove vladajuće većine mogao bi zatvoriti jednu stranicu hrvatske prošlosti i okrenuti zemlju temama budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo