očaj ljudi / Obrtnicima i poduzetnicima stižu i tri puta veći računi za struju: 'Prije sam plaćao 3000, sad 9000 kuna'

Već sad štede na sve načine, caffe aparate isljučuju tijekom noći, ali ni to nije dovoljno jer poskupljuje i plin

19.8.2022.
21:30
VOYO logo

Franz je ugostitelj. kuha kavu čija je cijena 12 kuna. Razmišlja koliko bi ona sada trebala stajati nakon što je otvorio račun za struju.

"To je preskupa cijena da bi gosti to mogli plaćati, nema smisla to prebacivati - bit će tijekom zime redukcije ugostiteljskih objekata jer neće svi moći plaćati poskupljenje grijanja i struje", kaže Franc Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račun za struju za šest mjesec za njegov lokal digao se s 3000 na 9000 kuna. Kaže, digne li cijene izgubit će goste koji više neće kavu piti svaki dan već samo povremeno.

"Užitak je jedno, a mogućnost drugo - pitanje je koliko je čovjek spreman nečega se odreći, ja ću vjerojatno piti kavu, ali mnogi neće čim se kava digne dvije ili tri kune mnogima je to puno", kaže Ivica Marić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sve poskupljuje /

Građani ostali šokirani poskupljenjem plina od 1100 posto: 'To je više nego smo do sada godišnje plaćali'

Image
sve poskupljuje /

Građani ostali šokirani poskupljenjem plina od 1100 posto: 'To je više nego smo do sada godišnje plaćali'

Zato, kaže Letica, za sada neće ništa dirati. U kafić će uložiti novac koji je zaradio kao skiper ovo ljeto i pokušat će štedjeti.

"Prije vam je kafe aparat radio cijelu noć, sada je to isključeno", pokazuje nam. No, nije samo struja ta koja ga muči. Cijene plina već su ih jednom šokirale, a stigli su i novi ugovori za plin u kojima su cijene promjenjive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada smo dobili nove ugovore od Gradske plinare Zagreb da imamo dati bjanko zadužnice odnosno zadužnice s 2000 eura da bi garantirali da ćemo mi taj plin plaćati", govori Letica.

U sličnoj situaciji su i ostali mali poduzetnici i obrtnici. "Problematika s gradskom plinarom koja traži potpisivanje zadužnica je što mi obrtnici garantiramo svojom imovinom. Vi možete ne platiti plin - netko te ovrši i ostaneš bez svega preko noći", govori nam i Ivica Zanetti, predsjednik Ceha uslužnih djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Zanetti vodi frizerski salon. Kaže da poduzima sve da smanji, već sada previsoke troškove. Više ne radi u dvije već u jednoj smjeni i tako štedi. Stavili su štedne žarulje, gore samo svjetla koja moraju.

"Ne palimo klime, ne ponašamo se kao pijani milijarderi. maksimalno isfrotiramo kosu, to je konkretno u mom poslu, ne znam je li to moguće u nekim drugim obrtima. sve će to danas sutra imati reperkusije na građane", kaže Zanetti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni on nije dizao cijene frizure. Klijenti se za sada ne bune što umjesto klime u salonu piri vjetar. "Ja to podržavam. ja sam za obnovljive izvore i mislim da na prirodne načine možemo dobiti i uštedjeti", kaže Lada Bauer iz Zagreba.

No, bez obzira na uštede - jesen će biti skupa. a platit će svi. ili poskupljenjem ili gašenjem posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo