NISMO NI TRAŽILI PRODULJENJE! / Obuljen Koržinek nakon navoda da smo odbijeni od strane EK: 'To nije istina. Navodi su netočni'

Image
Foto: RTL

Navodno je Hrvatska dobila odbijenicu Europske komisije po pitanju produljenja roka za korištenje sredstava Fonda solidarnosti te će morati vratiti milijune kuna

13.1.2022.
17:18
RTL
VOYO logo

Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek oglasila se nakon što je Jutarnji list doznao kako je Hrvatska odbijena od strane Europske komisije po pitanju produljenja roka za Fond solidarnosti. 

Kaže kako to nije istina. "Navodi koji su se pojavili su netočni. Ne radi se o nikakvoj odbijenici niti o odgovoru na eventualno traženje. Radi se o pismu koje je follow up našeg tehničkog sastanka, jednog u nizu, kojeg smo održali tijekom prosinca sa službama Europske komisije", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako su se tada dogovorili oko dinamike daljnjeg rada i izvještavanja Komisije. "Meritum pisma o kojem se govori je bilo potvrditi o čemu se govorilo na sastanku, a govorilo se o provedbi projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti, o organizacijskoj strukturi i načinu izvještavanja. U pismu se posebno ističe da se po metodologiji koja je utvrđena u Ministarstvu kulture i medija, pripreme izvještaji za sve koji provode Fond solidarnosti", kaže.

Image
NISMO STIGLI /

Ništa od produljenja roka za obnovu od potresa: Europska komisija odbila hrvatski zahtjev, propast će milijuni kuna

Image
NISMO STIGLI /

Ništa od produljenja roka za obnovu od potresa: Europska komisija odbila hrvatski zahtjev, propast će milijuni kuna

"Ono što piše u pismu, navodna odbijenica, govori se o tome u kojim se rokovima moraju trošiti sredstva Fonda, što jako dobro znamo jer je to definirano regulativom. Rok je 18 mjeseci", dodaje.

Upitana jesmo li tražili produljenje tvrdi kako nismo niti se u ovom trenutku razmišlja o tome. "Sada smo u Fazi kada će se značajno ubrzati trošenje posebno onih sredstava na infrastrukturi, znanost i obrazovanje, kulturne baštine i zdravstvo. Treba se prisjetiti da je alokacijom utvrđeno na koja sredstva što ide", rekla je.

Navodi i kako se 5,1 milijarda Fonda odnosi na zagrebački potres, a dobili smo, rekla je, više od 11 milijardi projekata i 8 milijardi ugovora. Fond je, tvrdi, za hitne mjere, konstrukcijsku obnovu, na nužno da bi zgrade postale neopasne za stanovništvo.

Obnova će se, osim toga, financirati i iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, a ta se dva fonda gledaju kao cjeloviti. Kada se oni iscrpe, kaže ministrica, posezat će za drugima. Trenutno, ovo nisu dovoljna sredstva i obnova se neće uspjeti obaviti u godinu, dvije.

Govori dalje o alokaciji sredstava pa se osvrće na izjavu gradonačelnika Zagreba koji tvrdi kako sredstva neće stići potrošiti, ali ona se nada da će u idućim mjesecima, jer rok je do lipnja, to ipak uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo