JOSIPOVIĆ RASPISAO EUROIZBORE / 'Očekujem ozbiljnu kampanju, a ne priče o ustašama i partizanima'

Predsjednik Republike Ivo Josipović u srijedu je raspisao izbore za 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu za 25. svibnja.

19.3.2014.
13:45
VOYO logo

Predstojeći europski izbori u 28 država članica Europske unije održat će se tijekom četiri dana, od 22. do 25. svibnja 2014. godine.

Očekujem ozbiljnu kampanju koja će se voditi oko konkretnih pitanja, a ne samo oko plaće zastupnika, te ustaša i partizana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je ovo samo tehničke naravi, jer datum je već definiran zakonom, htio sam javnosti objaviti da sam donio odluku o raspisivanju izbora za Europski parlament", rekao je hrvatski predsjednik u uvodu.

"Volio bih da se kampanja koja će uslijediti fokusira na europske vrijednosti i teme vezane za njih jer Hrvatska svoju sudbinu kreira u Hrvatskoj, ali i u zajednici europskih naroda", dodao je Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem veću izlaznost nego prošle godine, zato sam i rekao da očekujem ozbiljnu kampanju koja će se voditi oko konkretnih pitanja, a ne samo oko plaće zastupnika, te ustaša i partizana", slikovito je objasnio predsjednik Republike Hrvatske.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Zastupnici u Europski parlament biraju se tajnim glasovanjem na neposrednim izborima, temeljem općeg, slobodnog i jednakoga biračkog prava, na petogodišnji mandat koji počinje otvaranjem prvog zasjedanja Europskog parlamenta nakon provedenih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo predlaganja stranačkih lista za izbore u EP imaju sve registrirane političke stranke u Hrvatskoj, samostalno ili kao zajedničku listu više stranaka.

Za pravovaljanost prijedloga liste potrebno je prikupiti najmanje 5000 potpisa birača, a prijedlozi lista moraju se predati Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 14 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno do 4. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju. Birači, naime, mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Preferirani glasovi za pojedine kandidate se uvažavaju ako njihov broj za pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo