tate za peticu! / Očinski dopust do sad iskoristilo veće 1645 očeva: 'Radim sve od kupanja, pelena, buđenja noću'

Plaća ga država, a ne poslodavac samo u jednoj tvrtki ove godine već su rođene 122 bebe, ali bit će toga i još!

17.9.2022.
8:00
VOYO logo

Lota će uskoro navršiti mjesec dana i sretna je beba, jer uz mamu, u prvim danima života uz nju je cijeli dan i tata.

Otac Antonio Čupen, kaže: "To je najveća čast biti otac i pogotovo tim prvim danima biti sa svojim djetetom i gledati ju kako se mijenja iz dana u dan, a brzo raste.'' Uz godišnji, Antonio će koristiti i očinski dopust u trajanju od deset dana, na kojeg od 1. kolovoza imaju pravo svi zaposleni roditelji. Uz bebu i suprugu je baš kada im je najpotrebniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antonio kaže: " Od kupanja, mijenjanja pelena, od buđenja tijekom noći, jedno pet puta." Majka Valentina također govori: "Meni kao majci i supruzi dobro dođe da ja imam kraj sebe, jer može preuzet nekakve druge obaveze."

Od 1. do 31. kolovoza očinski dopust iskoristilo je već 1645 muškaraca i to u trajanju od 10 radnih dana. Njih 40 ih je na očinskom dopustu bilo 15 radnih dana zbog rođenja blizanaca ili više djece, a jedan ga je koristio zbog smrti djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Od danas /

RTL s prvim tatom koji ide na plaćeni očinski dopust, ali i onim koji ga koristi: 'Bilo je super, bilo je svega'

Image
Od danas /

RTL s prvim tatom koji ide na plaćeni očinski dopust, ali i onim koji ga koristi: 'Bilo je super, bilo je svega'

Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, kaže: "Ne mogu reći da nas je iznenadio, jer je jako veliki broj očeva zvao i naš ured i HZZO kako bi se informirali kako i na koji način što brže mogu početi koristiti svoje pravo.''

Očev dopust, kojeg je Hrvatska među posljednjim članicama uvela, nije obavezan, plaća ga država, a ne poslodavac. U IT tvrtku koju smo posjetili već ga je iskoristilo 30 očeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine je rođeno 122 djece u našoj kompaniji, očekujem do kraja godine bit će ih još više", kaže Željko Antolić, direktor ljudskih potencijala Ericsson Nikola Tesla. Može se iskoristiti do 6. mjeseca djetetova života, no već sada ga koristi tata, kojemu je sin Sebastijan rođen prije 12 dana.

Otac Branimir Horvat kaže nam: "A supruzi, mislim da je to super, da joj olakšam, sve te poslove, kućanske da kažem, ak treba veš stavit prati, osušit, pokupiti po kući, pripremiti nešto i tak.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmora nema, ali nije mu teško. Horvat kaže: "Taj umor je malo, nije kritično, brzo prođe, kad se beba nasmije, javi malo, kad ju primim, onda je sve super.''

Tate na očinskom dopustu primaju punu plaću, no osmijeh djeteta i vrijeme provedeno s njima, osobito nakon rođenja su neprocjenjivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo