o najavljenim iznenađenjima / Od 1. siječnja niže cijene lijekova, a poslodavci će moći, bez poreza, isplatiti 13. plaću, božićnicu, regres...

Image
Foto: Patrik Macek/Sanjin Strukić/Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/Sanjin Strukić/Davor Javorovic/PIXSELL

S 1.12. povećava se neoporezivi dio za nagrade poput božićnica, bonusa i slično s 2.500 na 7.500 kuna

9.11.2018.
12:30
Patrik Macek/Sanjin Strukić/Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Lijekovi koje građani kupuju bez recepta u ljekarnama poput onih protiv bolova, dodatno će pojeftiniti. Ministar Marić danas predstavlja proračun za 2019. godinu. Potvrdio je da će se na sve lijekove primijenjivati snižena stopa PDV-a od 5 posto, bez obzira idu li na recept ili bez recepta. S 1.12. povećava se neoporezivi dio za nagrade poput božićnica, bonusa i slično s 2.500 na 7.500 kuna.

Ova izmjena bi u zadnji tren trebala biti ubačena u poreznu reformu i rasterećenje pa će tako PDV od Nove godine biti 13 posto na osnovne živežne namirnice poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja i dječje pelene. Na tom su popisu sad, kako se čini, i bezreceptni lijekovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snižavanje PDV-a s 25 na 13 posto nosi u prosjeku pojeftinjenje od 10 posto osnovnog proizvoda. Ukoliko PDV bude pet posto na bezreceptne lijekove, pojeftinjenje bi trebalo biti i veće. Udruga koalicija u zdravstvu i farmaceutska industrija su jako lobirali kod ministra financija Zdravka Marića na ovo sniženje i isticali su da se radi o nepravednom sustavu jer na isti lijek, ukoliko se izda na recept, PDV iznosi pet posto, a ako ga građanin kupi bez recepta, onda je PDV 25 posto, piše 24sata.

Mogući problemi?

Niz istraživanja potvrdila su kako su Hrvati ovisni o lijekovima i ne mare za savjete stručnjaka. Uvjereni da znaju najbolje u Hrvatskoj, gotovo 60 posto građana koristi lijekove bez prethodne konzultacije s liječnicima i na njih na godinu potroše više od vrtoglavih pola milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, liječnici šalju popis lijekova s mogućim dramatičnim nuspojavama, a koje svatko ima u kućnoj ljekarni. Hrvati najviše koriste tablete za liječenje glavobolje bez savjetovanja sa stručnjacima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo