STANOVNICI SKEPTIČNI / Od 1. studenog Riječani će vodu plaćati 30 posto više, ali samo na dva mjeseca. Je li to bilo potrebno?

Politička retorika ili tek privremeni udar na džep građana? Riječani se nadaju da im voda neće biti trajno gorka

20.10.2022.
7:45
VOYO logo

Skuplja voda na dva mjeseca. Znači li to da je čaša napola puna ili napola prazna? Iz Grada tvrde - puna. Jer cijena će se s Novom godinom vratiti na staro. No stanovnici su skeptični.

"Nemam razumijevanja, nemam ni povjerenja u tu odluku i to privremeno ne zvuči mi uvjerljivo", kaže Lahorka Jurčić iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su samo dva mjeseca, znači to je puno bolje nego cijela godina ili do daljnjeg, ako će bit samo dva mjeseca super, ako ne onda ćemo vidjet", kaže Valter Koren iz Rijeke.

Tijekom studenog i prosinca tročlanoj obitelji, koja mjesečno troši deset kubika vode, umjesto dosadašnjih 155, račun će iznositi 216 kuna. Iz riječkog Vodovoda kažu da im je struja u rujnu i listopadu bila četiri i pol puta skuplja. To je zaustavljeno Vladinim mjerama, ali cijenu vode dižu da si pokrpaju minus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada kad je sve to skupa prošlo, kad imamo sve te čiste pokazatelje, onda smo točno izračunali umanjeno za naše uštede koje smo ostvarili da se radi o sedam milijuna. Dakle po članu domaćinstva malo manje od 20 kuna", kaže Andrej Marochini, direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija.

Image
UDAR NA DŽEPOVE /

Stižu još veći računi? HEP podnosi zahtjev za nove cijene grijanja i tople vode

Image
UDAR NA DŽEPOVE /

Stižu još veći računi? HEP podnosi zahtjev za nove cijene grijanja i tople vode

Napominje da su neki gradovi trajno podigli cijene još prije mjera Vlade, ali građani se pitaju jesu li se u Rijeci mogla izbjeći i ta sljedeća dva, skuplja mjeseca - recimo, podizanjem kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodovod i kanalizacija, ne može za svoje redovno poslovanje dobiti takav kredit, ali i da ga može dobiti, a ne može, taj kredit opet bi dobili građani, jer je Grad osnivač, odnosno, većinski vlasnik Vodovoda i kanalizacija", kaže Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

"Po mojem mišljenju ako je samo na dva mjeseca, još ćemo nekako i preživjeti, ali ako je ovo samo proba da oni ljude naviknu kako će reagirati i onda kasnije poskupjeti zauvijek, onda mislim da to nije u redu", kaže Kunigunda Brnabić iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička retorika ili tek privremeni udar na džep građana? Riječani se nadaju da im voda neće biti trajno gorka.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo