RASTEREĆENJE GOSPODARSTVA / Od 1. veljače ćemo osobne isprave plaćati jeftinije: pogledajte detalje novih promjena

Image

Uredbu je na sjednici Vlade predstavio ministar financija Zdravko Marić koji je istaknuo kako se olakšava poslovanje poduzetnika i život hrvatskih građana

27.1.2017.
8:44
VOYO logo

Na jučerašnoj sjednici Vlade donesena je Uredba o tarifi upravnih pristojbi prema kojoj će se od 1. veljače plaćati 30 posto manje pristojbe za izdavanje osobnih dokumenata. Do sada se uz zahtjev za izdavanje putovnice moralo priložiti 70 kuna biljega, a ta će taksa u redovitom postupku koštati 50 kuna.

Osobe koje putovnice žele izvaditi po ubrazanom postupku platit će 200, umjesto dosadašnjih 220 kuna državnih biljega. Izrada putovnice ukupno će koštati 370 kuna, jer uz državne biljege i dalje valja platiti troškove izrade dokumenta od 320 kuna, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristojba za vađenje vozačke dozvole od početka veljače plaćat će se 20 kuna manje, a osobe koje planiraju raditi osobnu ne trebaju čekati s obzirom da se za nju nije plaćala upravna pristojba, a tako će biti i ubuduće.

Pristojbe od 20 kuna kojima se traži pokretanje postupaka ubuduće se uopće neće plaćati. Od početka veljače neće se plaćati ni taksa za prijavu rođenja djeteta u maticu rođenih ili za prijavu braka sklopljenog u inozemstvu, a neće se plaćati ni taksa za prijavu smrti u inozemstvu. Za isti postotak smanjene su i brojne pristojbe koje plaćaju gospodarstvenici i obveznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljezi za upis u obrtni registar ubuduće će koštati 250 kuna. Osobe koje žele otvoriti turističku agenciju biljege za utvrđivanje uvjeta za pružanje takvih usluga platit će 500 kuna, dok će ugostitelji koji uz objekt žele otvoriti i terasu platiti 200 kuna.

Ovu Uredbu je na sjednici Vlade predstavio ministar financija Zdravko Marić koji je istaknuo kako se olakšava poslovanje poduzetnika i život hrvatskih građana. Ministar je naveo kako će se pristojbe koje su se do sada plaćale 1500 kuna, od sada plaćati 1050 kuna, a smanjit će se i pristojbe za djelatnost u području odgoja, obrazovanja i sporta, recimo za rad privatnih škola, i to sa 3 tisuće na 2100 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je na jučerašnjoj sjednici kako se radi o koraku kojim će se rasteretiti građani i poduzetnici, a potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je kako je cilj ekonomske politike Vlade "smanjiti teret gospodarstvu".

Ukupne uštede koje građanima i gospodarstvu donosi ova uredba su oko 25 milijuna kuna godišnje. Ministrica Dalić rekla je kako će u okviru cijelog procesa snižavanja neporeznih nameta pristojbe ponovo doći na red, te da će se vidjeti trebali li neke pristojbe potpuno ukinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo