brojne prednosti

Od 2. kolovoza u Hrvatskoj se počinje izdavati nova e-osobna, a evo što ćete sve moći s njom

Osobna postaje biometrijska isprava i ima status pune isprave na području EU-a

N.C./ 29.7.2021. u 10:50

Od 2. kolovoza u Hrvatskoj se, kao i u svim zemljama Europske unije, počinje izdavati i primjenjivati nova generacija osobnih elektroničkih iskaznica. 

Kako će izgledati i što građani dobivaju s ovim dokumentom, na sjednici Vlade predstavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prije svega - trebao bi omogućiti više standarde sigurnosti. Osim već postojećeg elektroničkog nosača podataka, u e-osobnu ugrađivat će se beskontaktni čip s biometrijskim podacima prikaza lica te otiscima dva prsta. 

Cijena izrade novog dokumenta će u redovnom postupku iznositi 100 kuna, a za osobe iznad 70 godina – 70 kuna. Cijena za žurni postupak se ne mijenja, rekao je ministar.

Za djecu do 18 godina, izradu prve osobne iskaznice financirat će država za što je ove godine osigurano 1,5 milijuna kuna.

Što građani dobivaju novom e-osobnom?

Upravo se čita

Image
'zdravstvo se raspada'

Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

Najveća prednost se čini tri dokumenta u jednom - osobna, putovnica i zdravstvena. 

„Osobna iskaznica postaje biometrijska isprava, ima status pune isprave na području EU-a kao putovnica pa će omogućiti brži prelazak kontrola na graničnim prijelazima i neometan prolaz kontrole u zračnim lukama. Također, e-osobna objedinit će osobnu i zdravstvenu iskaznicu te će sadržavati i matični broj“, kazao je Božinović.

Image
Počinje nova era

Kako će izgledati nova osobna? Moći ćete je prebaciti na mobitel, a zdravstvena vam više neće trebati

Image
Počinje nova era

Kako će izgledati nova osobna? Moći ćete je prebaciti na mobitel, a zdravstvena vam više neće trebati

Nova osobna iskaznica moći će se koristiti i na mobitelima i na tabletima. Aplikacija će biti besplatna. Korisnicima će biti omogućena jednostavna prijava u sustav e-građani te e-usluge, primjerice digitalni potpis putem mobitela ili tableta. Što znači da za dokumente koje ste do sada trebali osobno potpisivati, više nećete morati stajati u redovima već bi se većina toga tebala rješavati iz naslonjača. 

Osigurani su e-kiosci za aktivaciju e-iskaznica na za sada 11 lokacija u policijskim upravama, no broj će se povećati, obećao je ministar.

Nova iskaznica izdaje se na pet godina do 70. godine života.  No, važno je da oni kojima postojeće osobne iskaznice vrijede, ne moraju sada podnositi zahtjev za e-iskaznicom.

Tijekom vikenda koji dolazi te u petak, zbog prelaska na novi sustav, neće se primati novi zahtjevi već će se samo moći podizati iskaznice koje su u izradi.

N.C./ 29.7.2021. u 10:50

Više s weba

Pročitajte još

Image
bio i u jasenovcu

Skandalozno: Vučićev čovjek došao u Hrvatsku na odmor pa na Oliverovom grobu ostavio Miloševićevu knjigu!

Više s weba