sve o fenomenu Možemo! / Od borbe za Varšavsku, Kupsku i Kamensko do vrha Zagreba. 'Da nas je netko prije pitao da će Tomašević biti gradonačelnik svi bi se dobro nasmijali'

Naizgled otkačena ekipa, ali u samo četiri godine pokazali su koliko su ozbiljni.

17.5.2021.
22:20
VOYO logo

Glasova koliko je jučer dobio Tomašević Milan Bandić nikada nije osvojio u prvom krugu. Nije se, poput mnogih drugih kandidata pojavio niotkuda, i obećavao velebne stadione, denivelirane pruge i neostvarive infrakstrukturne projekte. Birače je skupljao godinama, sustavno se bavio konkretnim problemima naselja, zelenih površina, smeća. Pojavio se kao antipod Milanu Bandiću, predstavnik drukčije vrste politike, u kojoj nema kumova, pogodovanja i sumnjivih zapošljavanja. Možda prvi put, u Hrvatskoj, politička se opcija rodila na ulici. 

Možemo je bio senzacija prošlih parlamentarnih izbora: osvojili su 7 saborskih mandata, a Tomašević 6. najveći broj preferencijalnih glasova u cijeloj Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su ozbiljni na političkoj sceni pokazali su na parlamentarnim izborima. Osvojili su sedam posto glasova i saborskih mandata. Tomislav Tomašević dobio je 19 604 preferencijalna glasa. Bolji od njega bili su samo premijer i 4 HDZ-ovca.

Image
IMPRESIVNA POBJEDA /

Možemo nije najjača opcija samo u jednoj četvrti: Zagrepčani, provjerite kako su glasali vaši susjedi!

Image
IMPRESIVNA POBJEDA /

Možemo nije najjača opcija samo u jednoj četvrti: Zagrepčani, provjerite kako su glasali vaši susjedi!


Državnim interesima bavi se posljednjih godinu dana, a gradskim temama 20 godina. Tomaševića smo upoznali kada se borio protiv gradnje shopping centra i podzemne garaže na Cvjetnom trgu. Ustao je za radnice Kamenskog, za Kupsku ulicu dok je propadala, protiv spalionice otpada.

Stranku su osnovali u veljači 2017. simbolično na ovom mjestu u blizini ruševina zagrebačkog Paromlina. Od dvadesetak ljudi uglavnom aktivista predvođenih Tomislav Tomaševićem malo tko je mogao očekivati da će četiri godine kasnije za njih glasati više od 147 tisuća Zagrepčana. Rodila se tada nova hrvatska ljevica, misli novinar Robert Bajruši koji o fenomenu Možemo napisao knjigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova ljevica

"1991. kada je krenula hrvatska nezavisnost tada je Ivana Kekikn imala 7, Tomašević 9, Sandra Bnčić 12, Danijela Dolenec 14. Dakle, oni svi su išli još u školu. Oni su nova ljevica i po svojim stavovima, zalažu se za javne politike, za veću participaciju građana u odlučivanju, za veću dostupnost zdravstvene zaštite i za ugrozne skupine od gay osoba do penzionera", rekao je  Bajruši.

Ne bave se ideologijom, nego smećem, prometom, i stvarnim problemima. A godinama su se bavili i Milanom Bandićem. Sa samo 4 mandata koji su 2017. osvojili u gradskoj skupštini, bili su prava oporba Milanu Bandiću. Tomašević je bio najaktivniji zastupnik u Gradskoj skupštini s rekordnih 528 javljanja.

Tko je Tomašević

Tko je Tomislav Tomašević? Ima 39 godina, rođen je u Zagrebu. Voli čitati i bordati, Popeo se na Mont Everest. Magistrirao je na prestižnom Sveučilištu u Cambridgeu, radio za brojne nevladine organizacije i UN, u biografiji mu stoji i da je bio predsjednik Mreže mladih Hrvatske te Zelene akcije. Ali, njegove je protivnike smetalo što nema staža u kancelariji.

"Moj otac je bio u domovinskom ratu. I kod mene je na listi. Nemojte mi dirati obitelj, on da živi u Zagrebu bi glasovao za mene", rekao je. Bez obzira na političku orijentaciju, njegov otac Smiljan došao ga je sinoć podržati u stožer. Kao i supruga Iva, instruktorica joge.

U finišu kampanje protivnici su ga demonizirali. On je jugonostalgičar, zelen izvana crven iznutra, on je opasan, on je soroševac, strani plaćenik, koji voli totalitarnu Jugoslaviju, ne Hrvatsku. Vice Batarelo danas je na facebooku pobjedu Možemo usporedio s četnicima. Strašenje s desna nije upalilo, u prvom krugu dobio je više glasova nego itko ikad.

"Oni su fenomen iz nekoliko razloga. Da nas je netko prije 13 godina pitao da će Tomašević biti gradonačelnik svi bi se nasmijali dobro. Oni su u Dubrovniku dobro prošli, u Istri, oni su na duge staze vrlo ozbiljan faktor", rekao je Bajruši. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naizgled otkačena ekipa, ali u samo četiri godine pokazali su koliko su ozbiljni. Tomislav Tomašević Senf uskoro bi mogao postati Tomislav Tomašević gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo