vrijedno priznanje / Od filmske karijere do poljoprivrede, David Pejić je ušao u izbor za najboljeg eko poljoprivrednika EU

On je ovratnik u Hrvatsku nakon studija u SAD-u i Velikoj Britaniji, a sada na imanju u Habijanovcu kraj Vrbovca ušao u top eko poljoprivrednike

2.8.2022.
22:30
VOYO logo

Najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj ima 22 obrađena hektara, a smješteno je u Habijanovcu, nedaleko Vrbovca. Na čelu obiteljskog biznisa je 32-godišnji David Pejić koji je dogurao do top tri ekološka poljoprivrednika u Europi među 200 prijavljenih.

"Svakako nominacija za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europskoj uniji je velika čast i od velikog značaja", kaže David Pejić, koji je nominiran za najboljeg ekološkog iuzgajivača. U konkurenciji su među finalistima još farme iz Njemačke i Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put Europska komisija dodjeljuje nagrade za ekološku proizvodnju i to onima koji pridonose smanjenju negativnog utjecaja poljoprivrede na okoliš i klimu. Od polja do stola - ovdje se uzgaja 60 različitih kultura. "U poljoprivredi uzgajamo soju onda najmanju ju prerađujemo u tofu, sir od soje i onda taj tofu koristimo u drugim pekarskim proizvodima i restoranu", kaže Pejić.

Image
Drugačiji poljoprivrednici /

Rimac za RTL otkrio zašto ulaže u digitalne eko-vrtove. Gruntek postaje hit, vlasnicima u sezoni dobiju i 10 kg povrća

Image
Drugačiji poljoprivrednici /

Rimac za RTL otkrio zašto ulaže u digitalne eko-vrtove. Gruntek postaje hit, vlasnicima u sezoni dobiju i 10 kg povrća

Više je od 100 certificiranih eko proizvoda. Od povrća do kruha od kiselog tjesta, ali i slastica te salata. Đurđa Vlašić, djelatnica na eko imanju, kaže: "Ovo je salata puna zdravlja. To je od kvinoje, ide krastavac, ide brusnica i sve što je zdravo." Imanje je posebno i po biointenzivnom vrtu na kojem su sintetičkim kemikalijama rekli - ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ksenija Piršlin, voditeljica ekološkog uzgoja kaže: "Ovo su razne vrste salata, ovo je sađeno u jednom periodu, drugih šest gredica u drugom periodu iza nas je blitva, mladi luk. Mi više ovdje ne koristimo klasičnu motiku." Ekološkim uzgojem i proizvodnjoj hrane se bavi oko 200 gospodarstava. Vodeća zelena županija želi postati upravo Zagrebačka, zbog čega im, kažu, ova nominacija itekako znači.

Josiš Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebu, kaže: "Ona znači i za Hrvatsku jer pokazuje cijelom svijetu da Hrvatska ima primjere koji pokazuju da se može ovdje proizvoditi ekološki, organski, uspješno i da od toga mogu živjeti više obitelji ne samo jedna i da od toga može živjeti cijeli kraj, cijelo područje." Na prvu - neuobičajen je bio životni put direktora imanja - od filmske produkcije u SAD-u do diplome filozofije na Cambridge-a sve do povratka u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pejić kaže: "U filozofiji su me uvijek fascinirali kompleksni sustavi, a poljoprivreda i poljoprivredna proizvodnja su kompleksni sustavi upravljanje nečim, u ovom slučaju prirodom. Kad je došao pravi trenutak, jednostavno sam znao da je to smjer u kojem želim ići." Hoće li hrvatsko eko imanje biti proglašeno najboljim u Europskoj Uniji - znat će se početkom rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo