TEŽAK OPORAVAK / Od početka koronakrize pad vrijednosti fiskaliziranih računa premašio je 25 milijardi kuna

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Porezna uprava je objavila najnoviju usporedbu analize podataka iz sustava fiskalizacije

2.11.2020.
14:57
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Pad proračunskih prihoda bit ć eove godine nešto manji od originalno predviđenog, kazao je prije koji dan potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić dodavši da je dinamika punjenja proračuna više-manje ista, a da porezni prihodi od početka godine, što uključuje i prva dva i pol mjeseca prije koronakrize, bilježe pad od oko 12,5 posto.

Kada je riječ o podacima o fiskaliziranim računima, u listopadu je njihov broj i iznos u trgovini na malo gotovo na prošlogodišnjoj razini, dok je turizam na oko 40 posto što su bolje brojke no u rujnu, izjavio je Marić. Danas je Porezna uprava objavila najnoviju usporedbu analize podataka iz sustava fiskalizacije za razdoblje od 24. veljače do 1. studenog iz koje je vidljivo da je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini manja za 25,2 milijarde kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naime, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 25 posto, a njihov iznos za 17 posto.

Image
OBJAVILA POREZNA UPRAVA /

Prava slika krize: U turizmu i ugostiteljstvu pad iznosa fiskaliziranih računa 47 posto u odnosu na 2019.

Image
OBJAVILA POREZNA UPRAVA /

Prava slika krize: U turizmu i ugostiteljstvu pad iznosa fiskaliziranih računa 47 posto u odnosu na 2019.

Ove godine u tom razdoblju je izdano 1,3 milijarde računa u vrijednosti do 119,5 milijardi kuna, a u istom razdoblju lani 1,7 milijardi računa ukupne vrijednosti 144,7 milijardi kuna. S obzirom na to vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. manja je za 25,16 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj računa na godišnjoj razini je smanjen za 20 posto - na 799,9 milijuna, dok je njihova vrijednost pala devet posto, na 84,3 milijarde kuna s prošlogodišnjih 92,6 milijardi kuna.

Broj fiskaliziranih računa u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane pao je 38 posto, na 194,3 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 46 posto. Vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu u razdoblju od 24. veljače do 1. studenog ove godine iznosi 12,6 milijardi kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju dosezala iznos od 23,5 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče prošloga tjedna, u razdoblju od 26. listopada do 1. studenog ove godine, u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije broj računa je smanjen za 13 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, na 35,2 milijuna, dok je njihov iznos manji sedam posto ili oko 227,7 milijuna kuna i doseže 2,97 milijardi kuna.

U trgovini je broj računa pao za devet posto, na 21,7 milijuna, a iznos računa za jedan posto, na 2,18 milijardi kuna. U ugostiteljstvu i turizmu izdano je 26 posto manje računa, ukupno njih 4,8 milijuna, a iznos je smanjen, za 40 posto, na 185,98 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno na razdoblje od 19. do 25. listopada 2020. godine, broj fiskaliziranih računa prošloga tjedna pao je za četiri posto, a iznos za pet posto.

Na tjednoj razini u trgovini vidljivo je smanjenje broja računa za tri posto, a iznosa za četiri posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj računa pao za osam posto, a njihova vrijednost za 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo