Novi udar na budžet / Od danas poskupljuju cestarine: pogledajte gdje će sve vožnja biti skuplja

Image

U ponedjeljak, 3. travnja, u 6 sati ujutro na snagu su stupile nove, u prosjeku 5 posto više cijene cestarine na dionicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC)

3.4.2017.
7:45
VOYO logo

ZAGREB - Vozači osobnih automobila koji putuju od Zagreba do Splita, odnosno od ulaza Lučko do izlaza Dugopolje, umjesto 174 plaćat će, od danas , sedam kuna više - 181 kunu.

PROČITAJTE JOŠ: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> U ponedjeljak poskupljuju autoceste: otkrili smo da se više isplati putovati avionom nego automobilom

>> 'Nema računice, povucite ručnu i odustanite od poskupljenja cestarina' - apel Vladi prometnog stručnjaka Željka Marušića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje cestarina dio je programa poslovnog i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, čiji ukupni dug premašuje 5,2 milijarde eura. U ovoj godini cestarskim tvrtkama, odnosno HAC-u, Hrvatskim cestama i Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ), u ovoj godini na naplatu dolazi 7,8 milijardi kuna, slijedeće 8,2 milijarde, a 2019. godine 9 milijardi kuna.

Odluku o restrukturiranju cestovnog sustava Vlada je donijela sredinom ožujka, a tom je prilikom ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pojasnio kako reforma ovog sektora kreće jer se ne želi ići u prodaju ili monetizaciju autocesta, a povećanje cestarina je jedna od mjera povećanja prihoda cestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. srpnja bi, pak, cestarine na svim dionicama kojima upravljaju državni koncesionari trebale porasti za dodatnih 10 posto, i to samo tijekom glavne turističke sezone, do 30. rujna, iz čega će biti isključeni teretni prijevoznici, autobusi i sl. Također, s vremenom će se smanjivati i popusti za korisnike ENC-a, ali ne u ovoj godini, najavio je tada Butković.

Iz HAC-a navode kako je riječ o ujednačavanju jediničnih cijena po prijeđenom kilometru na autocestama kojima upravljaju oni s cijenamana autocestama ARZ-a, "a koje se provodi sukladno preporukama i smjernicama u sklopu projekta 'Modernizacija i restrukturiranje sektora cestovne infrastrukture' sa Svjetskom bankom te angažmanu konzultanta EBRD-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinična cijena za prvu kategoriju vozila na dionicama HAC-a, koja sada iznosi 0,46 kuna po kilometru, ujednačit će se s jediničnom cijenom na dionicama ARZ-a, koja iznosi 0,483 kuna po kilometru, pojašnjavaju iz HAC-a.

Povećanje cestarine odnosi se na autocestu A1 Zagreb (od čvora Bosiljevo2) - Split – Dubrovnik, potom autocestu A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, kao i autocestu A4 Zagreb - Goričan, A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj, te autocestu A10 Granica BiH - Ploče i autocestu A11 Zagreb - Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo