građani ponosni / Od postindustrijskog do turističkog grada s dva UNESCO-va spomenika: Kako se Šibenik preporodio?

U pola desetljeća Šibenčanima se život promijenio - iz postindustrijskog postali su turistički i grad visokog obrazovanja

20.10.2018.
22:57
VOYO logo

Šibenik se često spominje kao grad koji kao malo koji drugi u Hrvatskoj koristi novac iz europskih fondova. Doslovno su se preporodili!

Samo u pola desetljeća Šibenčanima se život potpuno promijenio - iz postindustrijskog postali su turistički i grad visokog obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnovili su Svetog Mihovila i Barone, a sada je na redu i Sveti Ivan. Trima šibenskim tvrđavama novi život udahnut je preko novca iz europskih fondova koje Šibenčani vrlo spretno koriste.

"Dolazimo u posjetu iz Munchena, kratko smo tu u obilasku Šibenika. Puno smo čuli o tome i ovo je danas jedan prvi susret sa ovom tvrđavom koja nas je jako zadivila", priča Dražen iz Munchena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lipo je da se radi, ja nisam protivnik toga da se bilo šta radi, da Šibenik ide naprid", komentira pak Karmen, stanovnica Šibenika. 

"Posljednje dvije godine vidim ima dosta projekata. Obnavljaju se tvrđave, obnavljaju se druga zemljišta u Šibeniku, vidim kako tu studiram Šibenik ide uzlaznom putanjom", kazao je Mislav iz Petrinje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj godini euro novcem uz Tvrđavu Sv. Ivana gradi se i Centar za poduzetništvo Trokut i Centar hrvatskog koraljarstva na Zlarinu sveukupne vrijednosti oko 100 milijuna kuna. Gradski odjel, koji je 'mozak' realizacije svih projekata, provodi viziju novog Šibenika.

"Nama je cilj stvoriti jedan moderan grad, posturistički grad, u sklopu toga razvijamo i visoko školstvo, jedan isto od projekata, kojeg je nositelj Veleučilište Šibenik, ali Grad sudjeluje, pa izgradnja studentskog doma i budućeg studentskog kampusa", kaže Petar Mišura, v.d. pročelnika UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje projekte ima i turistička zajednica koja nakon Šetnice kroz Kanal sv. Ante zajedno s Biskupijom uređuje palaču Galbiani u prezentacijski centar šibenske katedrale. Već na proljeće 36 milijuna kuna vrijedna preobrazba otvorit će vrata u staroj gradskoj jezgri.

"Šibenik je prepun prostora, palača, mislim stara jezgra je jedan od naših najjačih resursa. Tu su tvrđave, tu je normalno Tvrđava sv. Nikole koja je dobila lani i UNESCO-vu markicu kao jedini ponosni mali grad na svijetu koji ima dva UNESCO-va spomenika", ponosan je Dino Karađole, direktor TZ Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transformacija iz postindustrijskog grada u grad koji upravlja turizmom i ne želi mu se prepustiti stihijski ozbiljno se zahuktala, a grad dobiva nove obrise.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo