GRAD PO MJERI ČOVJEKA / Od potresa su prošla gotovo dva mjeseca, i izbori idu, a zakona nema: Građani za utjehu dobili dva kontejnera i poljski zahod

Kriju li se u otezanju sa zakonom zakulisne igre HNS-a i Milana Bandića?

14.5.2020.
20:58
VOYO logo

Suprotno svim očekivanjima i najavama da će Zakon o obnovi Zagreba biti donesen prije raspuštanja Sabora, odnosno izbora, on danas nije poslan u javnu raspravu.

Image
ARHITEKTI U AKCIJI /

Obnovi.zg: Od danas možete pretraživati platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

Image
ARHITEKTI U AKCIJI /

Obnovi.zg: Od danas možete pretraživati platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

"Do kada ćemo čekati statičare, Zakon o obnovi i informacije o tome što će s nama biti najesen" - pitaju se Zagrepčani iz centra grada privremeno smješteni u studentskom domu.

''Ni na nebu ni na zemlji smo, neizvjesnost nas ubija, svi smo već lagano živčani'', kaže Džana Kahteran Hodžić, a Ljerka Kavur dodaje: ''Svi se brinemo što će biti, još nije definirano i to unosi nemir. U depresiji smo, neki to hoće priznati, neki neće''.

Jer, iako su odmah nakon potresa statičari dobrovoljno izišli na teren i odredili koje su zgrade sigurne za život, a koje nisu, sada, tvrde oštećeni - i Vlada i Grad osnivaju svoja povjerenstva u kojima su također statičari. No gradonačelnik Milan Bandić tvrdi da su to dvije različite stvari: ''Statičari i Povjerenstvo su Bog i šeširdžija. To je Povjerenstvo za procjenu štete u gradu Zagrebu, a ne za stupanj oštećenja. To je sasvim druga zadaća''.

Obnovu Zagreba nakon potresa trebao bi regulirati posebni zakon koji se čeka gotovo dva mjeseca. U političkom prepucavanju između gradonačelnika i ministra graditeljstva i prostornog uređenja iz dvije koalicijske stranke zakon još nije ni poslan u javnu raspravu, iako je trebao baš danas.

Struka kaže: "Još i bolje!" jer zakon je neustavan - različito tretira vlasnike stanova i kuća, nejasno je tko će i u kojem omjeru sufinancirati obnovu i dokida postojeće zakone pa je stoga nepotreban. Marina Pavković, stručnjakinja za urbani razvoj, napominje: ''Mi smo mogli sanaciju početi prema važećim zakonima: i Zakonu o prostornom uređenju i u Zakonu o gradnji međutim, iz nepoznatih razloga se taj zakon razvlači 50 dana. I tu se izgubilo 50 dana, 50 noći, 1000 potresa za elementarne stvari koje se sada rješavaju, a to su troškovi 20.000 kuna po stanu''.

"Još je gore u prigradskim naseljima jer na nas su svi zaboravili", kažu u Čučerju. Nadali su se da će Zakon o obnovi koji bi im omogućio rušenje stare i gradnju nove kuće već stupiti na snagu, a ovako je šesteročlana obitelj Krune Zgombića za utjehu dobila dva kontejnera i poljski zahod: ''Ja ne vjerujem da će to ni na jesen donijeti. Jednostavno, više ne znam tko njima može vjerovati''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaki tjedan pošaljemo e-mail tamo na Bandića i u Studentski centar gdje ja radim već 35 godina da nam privremeno dodijele neki stan jer mi imamo tri male bebe i ti ne možeš tu s tri male bebe dočekati jesen i zimu. To nije normalno. Dobili smo odgovor da moramo čekati neki zakon koji se nije dogodio'', kaže Zgombić.

Svi će oni dugo pamtiti potres koji je dobro uzdrmao glavni grad, ali i vladajuću koaliciju, koji se dogodio usred epidemije koronavirusa, mjera i uoči izbora – kao da je čekao idealno vrijeme za nečiji – lov u mutnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo