PROVJERITE CIJENE / Od sutra litra benzina koštat će manje nego u BiH i Njemačkoj: 'Teško je reći može li se to nastaviti'

Image

Rijetkost je to, ali dogodilo se da će od sutra gorivo u Hrvatskoj biti jeftinije od onog u drugim susjednim državama

8.8.2022.
19:28
VOYO logo

Ako sada vozite na rezervi, nemojte još ići na benzinske! Strpite se do sutra kad će gorivo biti osjetno jeftinije. Nemamo baš često priliku to reći, ali litra benzina i dizela koštat će manje nego u BiH ili recimo u Njemačkoj.

Teška poljoprivredna mehanizacija traži i puno goriva, pa se jeftiniji plavi dizel s radošću čeka, ali daleko je to, kažu poljoprivrednici, od isplative cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala Bogu opet pojeftinjenje, ali u odnosu na ostale repromaterijale i prošlogodišnju cijenu to je i dalje preskupo. Ako gledamo na cijene naših proizvoda, mislim na naše kulture, možda i pet kuna sam puno rekao", kazala je Atila Sabo.

Sutra će biti isplativije točiti nego danas. Benzin će koštati 11 kuna i 30 lipa, a da nema mjera koštao bi 13 kuna i 19 lipa. Litra dizela iznosit će 12 kuna i 14 lipa, a bez mjera bila bi čak 14 kuna i 49 lipa. Plavi dizel ide na 8 kuna i 50 lipa, a inače bi koštao 9 kuna i 40 lipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetkost je to, ali dogodilo se da će od sutra gorivo u Hrvatskoj biti jeftinije od onog u drugim susjednim državama.

"Kad pogledamo situaciju u našem okruženju, od sutra će cijene benzina i dizela biti jeftinije nego u BiH, Sloveniji, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj i drugim zemljama. Vlada radi sve da zaštiti standard građana i to će nastaviti", izjavio je ministar Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
šteta od više tisuća kuna /

Građani teško podnose rast cijena: Gorivo se krade kao nikad prije...

Image
šteta od više tisuća kuna /

Građani teško podnose rast cijena: Gorivo se krade kao nikad prije...

Spremnik od 50 litara bez mjera, bio bi vozačima skuplji od 90 do 120 kuna, ovisno radi li se o dizelu ili benzinu. Cijene goriva na autocestama i izvan njih iste su, a ovo je drugi tjedan zaredom da su cijene u padu.

"Cijene nafte su niske. Može se pretpostaviti da naftne kompanije kupuju naftu u Kanadi i Meksiku i preprodaju je u Europi još po jeftinijoj cijeni u odnosu na prošli tjedan. Svejedno, cijene nafte su pojeftinile i to je glavni uzrok pojeftinjenja na maloprodajnim postajama. Teško je reći može li se to nastaviti jer rat i kriza i dalje traju", objašnjava Igor Dekanić, naftni stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premium goriva su i dalje prepuštena kretanjima na tržištu i u pravilu su skuplja kunu i 30 do dvije kune od klasičnih.

"Premium goriva su sigurno kvalitetnija i imaju stanovite aditive koji održavaju prostor u motoru za sagorijevanje čišćim. Prema tome na dulji rok sigurno se isplati korištenje premium goriva", tvrdi Dekanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to na kraju opet ovisi o starosti automobila i procjeni koliko je kućni budžet za gorivo rastezljiv.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo