dugovi su eskalirali / Od ukupno 63 bolnice u Hrvatskoj samo jedna nema dug prema veledrogerijama! Zašto oni to mogu, a druge bolnice ne mogu?

Najveća veledrogerija koja potražuje više od dvije milijarde kuna barem do petka bolnicama neće dostavljati lijekove

31.3.2021.
19:00
VOYO logo

I dok vladajući tvrde da će pacijenti svoje lijekove imati - postavlja se pitanje kako se izvući iz situacije s dugovima bolnica koji su eskalirali. 

Problem je to koji se vuče godinama, iako za zdravstvo izdvajamo sve više. No, ima svjetlih primjera u rupi bez dna hrvatskog zdravstvenog sustava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno 63 bolnice u Hrvatskoj samo ova u Lovranu nema dug prema veledrogerijama, pa tako nema ni obustavu lijekova. Oni naime sami odlučuju o svojoj javnoj nabavi.

Zašto Lovran to može, a druge bolnice ne mogu? U ministarstvu kažu, zbog vlasničke strukture. Neke su bolnice županijske, druge državne - pa ne mogu obvezati sve da sudjeluju u objedinjenoj javnoj nabavi - koja donosi uštede. Pa iako je Lovran državna klinika, ona je specijalistička, pa je imala više slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačno ministarstvo nije još objedinilo ortopedska pomagala na tome se aktivno radi i vjerujemo da će i Lovran kao i sve druge bolnice biti u tom objedinjavanju, da će sudjelovati u nabavi", kaže Gordan Žanić, ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu u Ministarstvu zdravstva.

Image
poruka ministra /

Marić komentirao dug prema veledrogerijama i doprinose za zdravstvo. Evo što je rekao

Image
poruka ministra /

Marić komentirao dug prema veledrogerijama i doprinose za zdravstvo. Evo što je rekao

Uz tu, najvažniju, ministar planira i druge reforme bolničkog sustava, pa će se od sada pratititi i analizirati svaki trošak od prekovremenih sati zaposlenih do opravdanosti propisivanja lijekova. Veći doprinosi - ponovio je ministar zasad nisu opcija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne mogu obećati ništa, ja ne znam hoću li za par mjeseci biti ministar, ali ono što je naše nastojanje je preorganizirati zdravstveni sustav maksimalno, odnosno optimalno, ako će to zahtjevati i određene promjene u prihodovnoj strukturi zahtjevat će", kazao je Vili Beroš.

"Ja vam kažem da o toj temi nismo uopće raspravljali", poručio je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poput premijera, i poslodavci odbijaju bilo kakvo zagovaranje većih doprinosa za zdravstvo. 

"Apsolutno smo protiv bilo kakvog povećanja, podsjećam s 13 posto smo došli na 15,m s 15 na 16,5%", kaže glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ni ministar financija nije sklon većim dopinosima, ali inzistira na reformi sustava.

"Što se tiče podmirivanja postojećih dugova, država će to učiniti, ali apsolutno treba učiniti sve da ne dolazi do akumuliranja novih dugova", kazao je ministar Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća veledrogerija koja potražuje više od dvije milijarde kuna, osim ovoj lovranskoj,  barem do petka bolnicama neće dostavljati lijekove. Kako će biti dalje - ni ondje ne znaju, ali zna, čini se, premijer - uvjeren da veledrogerijama šest i pol milijardi duga nije preveliki teret.

"Snažni su oni, oni su dobri, oni imaju velike zarade, nisu lijekovi tako jeftini, ja ne vidim da je itko od njih gladan kruha", tvrdi Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ne reformira li se sustav - o čemu slušamo godinama - moglo bi se dogoditi da gladni ostanu samo pacijenti u bolnicama.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo