PORAŽAVAJUĆI PODACI / Od ulaska u EU ljudska prava u Hrvatskoj stagniraju, a ove godine su i nazadovala

Porazno je da Vlada implementira svega 20 posto preporuka Ureda pučke pravobraniteljice, što je manje nego 2015. godine

15.4.2021.
21:00
VOYO logo

Kako je stanje ljudskih prava u Hrvatskoj? Pa i ne baš sjajno, kažu u Kući ljudskih prava čije izvješće upućuje na porazne zaključke. Prošle godine tako smo imali manji pristup ljudskim pravima i rekordno nepovjerenje građana u institucije.

Otkad smo ušli u Europsku uniju - ljudska prava u Hrvatskoj stagniraju, a u godini koju su obilježili potresi i pandemija - još su više nazadovala - objašnjava nam Ivan Novosel, jedan od autora izvješća o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tu se prije svega odnosi na ostvarivanje prava starijih osoba, diljem Hrvatske koji su u pandemiji bili disproporcionalno izolirani u odnosu na ostatak stanovništva zbog opasnosti od zaraze.“, smatra Ivan Novosel.

Osobito teško u vrijeme pandemije i lockdowna bilo je korisnicima Domova za starije - koji su zbog opasnosti od zaraze nekoliko mjeseci bili potpuno odsječeni od svijeta,  a nisu smjeli viđati ni članove svojih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mene su se najviše dojmile one osobne priče gdje ljudi govore o svojim osobnim tragedijama ili iz svoje perstpektive progovaraju o članovima obitelji koji su umirali u bolnicama, ili su bili u domovima za starije i nisu bili u kontaktu sa svojim članovima obitelji“, rekla je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Potresi mnoge lišili mnogih osnovnih prava

Potresi u Zagrebu i Petrinji dodatno su zakomplicirali situaciju, iako nisu jednako pogodili stanovnike tih gradova, jer je Banovina i inače jedna od najsiromašnijih regija u zemlji. Ipak potresi su mnoge lišili i doma i prava na vodu, struju, ali i na dostupnost zdravstvenoj zaštiti. I tu je najviše stradalo starije stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava su se dodatno suzila tijekom općeg lockdowna, gdje je čak i Ustavni sud ocjenjivao pojedine odluke Stožera civilne zaštite i zaključio da zatvaranje trgovina nedjeljom nije bilo razmjerno situaciji. Ipak potpredsjednik Vlade zadovoljan je stanjem ljudskih prava u zemlji i odlukama Stožera civilne zaštite.

„Mislim da kod nas smo uspjeli održati tu mjeru, jednu razinu da te mjere budu i proporcionalne i nediskriminirajuće i da budu odraničenog trajanja.“, kazao je potpredsjednik Vlade BorisMilošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porazno je da Vlada implementira svega 20 posto preporuka Ureda pučke pravobraniteljice, što je manje nego 2015. godine, a koliko su ta prava visoko na saborskoj listi prioriteta govori ti to što izvješća za 2018. 19, i 20 godinu ondje još nisu ni raspravljena.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo